Panodaki yakışıksız mesaj krizi büyüyor

Güncelleme Tarihi:

Panodaki yakışıksız mesaj krizi büyüyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2016 00:39

AVUSTURYA’nın başkenti Viyana’da Schwechat Uluslararası Havalimanı’ndaki panoya Kronen gazetesinin yayınladığı, “Türkiye’de 15 yaşından küçük çocuklara yönelik istismara izin verildiğine” dair yazıyla başlayan kriz, İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström’ün de bu ifadeyi Twitter hesabından paylaşmasıyla büyüdü.

Haberin Devamı

‘GERÇEKLERİ ÖĞRENİN’
Konuyla ilgili İsveç’in Ankara Büyükelçiliği geçici maslahatgüzarı Hedvig Klara Erika Hogg Lohm dün Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Türk diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, İsveçli diplomat Lohm, Dışişleri’nde muhatabı olan bir genel müdür yardımcısı ile görüştü. Görüşme sırasında “Ankara’nın rahatsızlığı ve yaşananlardan duyduğu hayal kırıklığı” ifade edildi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de Twitter üzerinden, “Açıkça yanlış bilgilendirilmişsiniz. Türkiye’de böyle aptalca bir şey yok. Lütfen gerçekleri öğrenin” mesajıyla Wallström’e tepki gösterdi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da, Twitter hesabı üzerinden Wallström’e verdiği cevapta, “Şu anda çocuklara yönelik cinsel istismar eylemlerinin cezalandırılması hususunda yasal bir boşluk yoktur. İptalin yürürlüğe girmesi için öngördüğü süre dolmadan yeni düzenleme de yapılacaktır. Cezasızlık asla söz konusu olmayacaktır” ifadesini kullandı.

TARTIŞMANIN NEDENİ O KARAR
Tartışma, 13 Temmuz’da Anayasa Mahkemesi’nin Bafra Ağır Ceza Mahkemesi’nin başvurusu üzerine TCK’da yer alan “15 yaşını tamamlamamış her çocuğa karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranışın cinsel istismar sayılacağına” dair hükmü iptal etmesine dayanıyor. Başvuruda 12-15 yaş grubunun tamamı için aynı müeyyidenin uygulanmasını hukuki karar ile müeyyide arasındaki orantıyı bozduğu iddia ediliyordu.

AYM'DEN '15 YAŞ' AÇIKLAMASI
ANAYASA Mahkemesi Başkanlığı, “15 yaş” kuralının iptaliyle ilgili yaptığı açıklamada, “Karar, kategorik olarak 15 yaşından küçük çocuklara karşı işlenen cinsel istismar fiillerinin suç olmaktan çıkarılmasını ima dahi etmemektedir. Ceza hükmü halen yürürlüktedir ve 15 yaşından küçük çocuklara karşı işlenen cinsel istismar fiilleri, Türk hukukunda suç olmaya devam etmektedir” denildi. Başkanlıktan yapılan açıklamada, özetle şu ifadelere yer verildi:
“Türk Ceza Kanunu’nun 103. maddesinin (1) numaralı fıkrasında cezanın alt sınırı belirlenirken somut olayın özelliklerine göre ihtiyaç duyulabilecek kademelendirmeye imkân tanınmamış olunması, ‘orantılılık ilkesi’ne aykırı bulunmuş ve kural teknik hukuki nedenlere dayanılarak iptal edilmiştir. Kararı, kategorik olarak 15 yaşından küçük çocuklara karşı işlenen cinsel istismar fiillerinin suç olmaktan çıkarılmasını ima dahi etmemektedir.

AVUSTURYA: BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ
Avusturya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Thomas Schnöll yaptığı yazılı açıklamada, “Bu konuda Türkiye’nin tepkisini anlayışla karşılıyoruz. Ancak Avusturya’da basın özgürlüğü var. Bu bağlamda bakmak da gerekir” dedi. Konuyla ilgili olarak Schwechat Havalimanı Basın Sözcüsü Peter Kleemann ise, “Ülkenin en yüksek tirajlı günlük gazetesinin kiraladığı reklam panosuna yazdığı her şey kendilerini bağlar” açıklamasında bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!