Orta Asyalıların cihatçı saldırılarda artan rolü

Güncelleme Tarihi:

Orta Asyalıların cihatçı saldırılarda artan rolü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2017 15:53

New York Salı günü Özbek asıllı bir kişinin aracını yayaların üzerine sürmesi sonucu 8 kişi hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Çoğu Özbek asıllı olmak üzere Orta Asyalılar daha önce de, İstanbul'dan St. Petersburg'a, Boston'dan Stockholm'e kadar çeşitli saldırılarda öne çıktı. Bu kişilerin çoğunun cihatçı örgütlerin sempatizanı olduğu belirtiliyor.

Eskiden Sovyetler Birliği'ne bağlı olan Orta Asya'daki cumhuriyetler, terör örgütü DEAŞ ve Suriye ile Irak'taki diğer örgütlere militan sağlayan başlıca kaynaklardan biri oldular.

BBC İzleme Servisi son dönemde Orta Asya kökenli kişilerin düzenlediği ya da düzenleme hazırlığında oldukları saldırıları derledi.

31 Ekim 2017 - Manhattan'da kamyonet saldırısı

Özbek asıllı göçmen Seyfullo Saipov, New York'un aşağı Manhattan bölgesinde kamyonetini bisiklet yoluna sürdü. 8 kişi hayatını kaybetti, 11 kişi de yaralandı.

27 Ekim 2017 - Obama'yı tehdit cezası

Haberin Devamı

Özbekistan vatanadaşı Abdurasul Juraboyev, 2014'te dönemin ABD Başkanı olan Barack Obama'ya internet üzerinden onu öldürmekle tehdit eden mesajlar gönderdiği için 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

7 Nisan 2017 - Stockholm saldırısı

Sığınma başvurusu kabul edilmeyen Özbek asıllı Rakhmat Akilov, İsveç'in başkenti Stockholm'ün en işlek caddelerinden birinde kamyonetini insanların üzerine sürdü. 4 kişi hayatını kaybetti, 15 kişi yaralandı. Saldırıyla ilgili gözaltına alınan diğer 2 kişinin de Özbek asıllı oldukları açıklandı.

3 Nisan 2017 - St. Petersburg'da bombalı saldırı

Kırgız asıllı Rusya vatandaşı Akbarjon Jalilov, Rusya'nın en büyük ikinci kentinde intihar saldırısı düzenledi. 14 kişi hayatını kaybetti, 50 kişi de yaralandı. Rus güvenlik birimleri, saldırıyla ilgili gözaltına alınan bütün kişilerin Orta Asya asıllı olduğunu açıkladı.

31 Aralık 2016 - İstanbul'da Reina saldırısı

Özbekistan vatandaşı Abdulkadir Masharipov, yılbaşı gecesi gece kulübü Reina'da saldırı düzenledi. 39 kişi hayatını kaybetti.

28 Haziran 2016 - İstanbul'da Atatürk Havaalanı saldırısı

İçlerinden biri Özbek, diğeri Kırgız olduğu düşünülen 3 saldırgan, İstanbul Atatürk Havaalanı'nda bombalı ve silahlı saldırı düzenledi. Saldırganlar hariç 45 kişi hayatını kaybetti, 230'dan fazla kişi yaralandı.

Haberin Devamı

7 Haziran 2016 - ABD'de saldırı hazırlığı cezası

Özbekistan vatandaşı Fazliddin Kurbanov, ABD'de bir askeri okula saldırı hazırlığı yapmaktan 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

12 Haziran 2015 - ABD saldırı hazırlığı cezası

Özbekistan vatandaşı Akmal Zakirov, "DEAŞ'e katılma hazırlığında olma" ve "ABD'ye cihat ilan etmeye teşebbüs" ile suçlandı. Daha önce, Akmal ile New York'un aynı semtinde yaşayan başka iki Özbek, New York'ta polis yetkililerine saldırı planı yapmaktan tutuklandı.

15 Nisan 2013 - Boston Maratonu saldırısı

Kırgızistan doğumlu ABD vatandaşı Dzhokhar Tsarnaev, kardeşi Tamerlan Tsarnaev ile birlikte Boston Maratonu'nda bombalı saldırı düzenledi. 3 kişi hayatını kaybetti, 280 kişi yaralandı. Dzhokhar'ın Kazak arkadaşı Azamat Tazhayakov, "saldırıyla ilgili delilleri yok ederek, adaletin teciline engel olmak" suçundan hapis cezasına çarptırıldı.

Haberin Devamı

13 Temmuz 2012 - Obama'yı öldürme planı cezası

Özbekistan vatandaşı Ulugbek Kodirov, yeniden seçilmek için kampanya yürüten dönemin ABD Başkanı Barack Obama'yı öldürmeye yönelik plan yapmaktan 15 yıl hapis cezası aldı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!