Ölüm telefonu taşkınlık çıkardı

Güncelleme Tarihi:

Ölüm telefonu taşkınlık çıkardı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2015 21:35

Çin’de Uygur Türklerinin oruç tutmalarının engellendiği yolundaki iddialar yüzünden Pekin ile kriz yaşanırken, bu kez Uygur öfkesi, Tayland’a yöneldi. Geçen hafta Türkiye’ye 170’den fazla Uygur’u sınır dışı eden Tayland’ın 100’e yakın Uygur’u ise Çin’e yollama kararı Türkiye’de infial yarattı. Önceki gece bir grup protesto için gittiği Tayland’ın İstanbul’daki Başkonsolosluğu’nu bastı. Gözaltına alınan 9 kişi dün serbest kaldı. Doğu Türkistan Maarif Derneği taşkınlığa konsolosluk önünde gelen ‘100 Uygur Türkü’nün öldürüldüğü yolundaki’ bir telefonun yol açtığını açıkladı. Türk Dışişleri ise Tayland’ı kınadı.

Haberin Devamı

TAYLAND hükümeti insan hakları örgütlerinden ve Türkiye’den gelen tepkilere rağmen, geçen yıl yasadışı şekilde ülkeye giriş yaptıkları gerekçesiyle gözaltına aldıkları Uygur Türklerinden 100’e yakınını Çin’e iade ettiğini açıkladı. Resmi açıklama öncesi önceki gece Uygurların Çin’e iade edileceği haberlerini aldıktan sonra Tayland Fahri Konsolosluğu’na saldırıyı düzenleyen 9 kişi dün emniyette ifade verdikten sonra serbest bırakılırken, dün protesto eylemleri devam etti.
Konsolosluk harabeye döndü: Önceki gece Doğu Türkistan Maarif Derneği üyesi yaklaşık 200 kişi, Şişli’deki Tayland Krallığı Fahri Konsolosluğu önünde protesto gösterisi düzenledi. Basın açıklamasının ardından sloganlar atan, tekbir getiren kalabalık, konsolosluğu taş yağmuruna tuttu, binanın kapısını kırarak içeriye girdi. Kalabalık, binadaki evrak ve dosyaları dışarıya çıkarıp sokağa döktü, eşyaları tahrip etti. 9 kişinin kısa süreliğine gözaltına alındığı saldırının yarattığı hasar gün ışıyınca ortaya çıktı. Binada sağlam cam, kapı, bilgisayar kalmadı. Saldırganlar, konsolosluktaki akvaryumu bile kırmışlardı. Konsolosluk önünde çevik kuvvet polisleri beklerken, bina içinde ve dışında tadilat çalışmaları başlatıldı. Kırılan balkon kapısının yerine tuğlayla duvar örüldü.

Haberin Devamı

“Ölüm telefonu gelince: Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneği, “yanlış ölüm haberi nedeniyle birkaç kişinin taşkınlık yaparak konsolosluğa girip olay çıkardığını” açıkladı. Açıklamada, Tayland’da tutuklu bulunan 200 Uygur Türk'ü muhacirin Çin’e iade edileceği haberiyle İstanbul’daki Uygur Türklerinden bir grubun Tayland Konsolosluğu’na gidip barışçıl şekilde basın açıklaması yaptığı belirtilirken şöyle denildi: “Protestoda bir kişinin telefonu çalmış ve Tayland’da tutuklu bulunan 100’e yakın Uygur Türkü'nün öldürüldüğü söylenmiş. Bunu protesto etmek için gruptan birkaç kişi taşkınlık yaparak, Tayland Konsolosluğu’na girmiş ve olay çıkarmış. Bu olay aniden gerçekleşmiş olup, hiçbir Doğu Türkistan STK’sı sorumlu değildir.”

ŞİDDET BİZİ ÜZDÜ

Haberin Devamı

Tayland Fahri Konsolosu Refik Gökçek, olay sırasında yurtdışında iş seyahatinde olduğunu belirterek “Sabah 06.00’da direkt buraya geldim. Her türlü bilgisayarımızı, mobilyamız, camımız çerçevemiz, Atatürk posterimiz yani akvaryuma kadar her şey kırılmış durumda. Maddi zarar önemli değil hepsi yerine getirilir, Allah’tan cana zarar gelmedi akvaryumdaki balıklarımız dışında” dedi. Daha önce devletin koruma teklifini kabul etmediğini söyleyen Gökçek şöyle devam etti: “Çok üzgünüz, şaşkınız, mantığını da anlamıyoruz. Çin’in Uygur Türkleri’ne karşı uyguladığı, uyguladığı söylenen baskıyı tasvip etmiyorum tabii ki. Her şeyi bırakın şiddete dönmüş bir protesto olması tabi bizi ayrıca üzdü. Suç duyurusunda bulunmayacağım.”

Haberin Devamı

KADINA SALDIRDILAR

Dün Ankara'daki Tayland Büyükelçiliği önünde de Uygurlar için eylem vardı. Barikatı aşıp büyükelçilik binasına gitmeye çalışan gruba polis biber gazıyla müdahale etti. Eylemcilerin arasından geçmeye çalışan ve Çinli olduğu iddia edilen bir kadın ise eylemciler tarafından tartaklandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!