Nijer’de siyasi belirsizlik sürüyor: Macron darbecileri vazgeçirmek istiyor

Güncelleme Tarihi:

Nijer’de siyasi belirsizlik sürüyor: Macron darbecileri vazgeçirmek istiyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2023 07:00

Nijer’deki darbe Paris’i harekete geçirdi. Macron, darbe girişimi için ‘tehlikeli’ derken, Dışişleri Bakanı ‘darbe tamamlanmış değil’ dedi. Fransa’dan gelen açıklamalar, ‘Paris, Nijer’i kaybetmemek için darbecileri vazgeçirmeye çalışıyor’ diye yorumlandı.

Haberin Devamı

Nijer’de çarşamba günü başlayan askeri darbe girişiminin belirsizliği sürerken Fransa’dan dikkat çekici açıklamalar geldi. Papua Yeni Gine ziyareti sırasında konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Nijer’deki darbe girişiminin gayrimeşru ve tüm Sahel bölgesi için tehlikeli olduğunu söyledi. Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Bazoum ile görüştüğünü ifade eden Macron, Nijerli liderin sağlığının yerinde olduğunu belirtti. Açıklama yapan bir diğer Fransız yetkili Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, ordunun, darbe girişimini desteklediğini belirten bir açıklama yapmasına rağmen Nijer’deki darbeyi tamamlanmış olarak görmediğini söyledi. Paris yönetiminden art arda gelen açıklamalar, ‘Fransa, bölgedeki tek müttefiki Nijer’i kaybetmemek için askeri yetkilileri darbeden vazgeçirmeye çalışıyor’ şeklinde okundu.

Haberin Devamı

Nijer’de siyasi belirsizlik sürüyor: Macron darbecileri vazgeçirmek istiyor

DARBECİ ‘BAŞKAN’ OLDU

Darbenin arkasındaki isim olarak gösterilen Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı Omar Tchiani, dün Nijer Devlet Televizyonu’nda yaptığı açıklamada askeri darbe sonrası geçiş hükümetinin başına geçtiğini açıkladı. 62 yaşındaki general, ülkenin kötüleşen güvenlik sorunlarına son vermek için müdahalenin gerekli olduğunu savundu. Bir önceki Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou’ya yakınlığıyla bilinen Tchiani, yaklaşık 10 yıldır Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanlığı görevini yürütüyordu.

PRİGOJİN DARBEYE SAHİP ÇIKTI

Nijer’deki askeri müdahale, Batı ile Rusya arasında güç mücadelesinin son hamlesi olarak yorumlanıyor. 2020’den bugüne, Nijer’in komşuları Mali ve Burkina Faso’da Batı destekli yönetimlerin askeri darbeler sonucu devrilmesi ve yerine gelen cunta yönetimlerinin Moskova’ya yakın durmaları, Afrika’daki Fransız hegemonyasının yerini Rus etkisine bıraktığı değerlendirmelerine yol açıyordu. Dün bu yorumu destekleyen yeni bir gelişme daha yaşandı. Afrika’da mevcudiyetini her geçen gün artıran Rus paralı asker grubu Wagner’in lideri Yevgeni Prigojin, Nijer’deki duruma dair “Batılı sömürgecilerden çok gecikmiş bir kurtuluş” dedi.

Haberin Devamı

FRANSA, NİJER URANYUMUNA BAĞIMLI

Ülkedeki 1500 Fransız askeri dışında Nijer, enerji başta olmak üzere Fransa ile önemli ekonomik ilişkilere sahip. Avrupa Perspektifleri ve Güvenlik Enstitüsü Başkanı Emmanuel Dupuy, daha önce, “Fransa’da ampüllerin 3’te 1’i Nijer’deki uranyum sayesinde yanıyor” demişti. Fransız devletinin ortak olduğu Orano nükleer enerji şirketi, Nijer’deki uranyum madenlerinin işletme hakkına sahip.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!