‘Nazi Gelini’ 313’üncü günde konuştu

Güncelleme Tarihi:

‘Nazi Gelini’  313’üncü günde konuştu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2016 21:28

Seri cinayetlerin sorumlusu neonazi terör örgütü NSU davasının baş sanığı Beate Zschaepe, 3.5 yıl sonra ilk kez perşembe günkü duruşmada konuştu. 112 duruşma boyunca susan Zschaepe’nin suskunluğunu neden aniden bozduğu merak konusu oldu.

Haberin Devamı

Irkçı terör örgütü NSU davasına bakan Münih’deki mahkeme, gelecek yılın eylül ayına kadar duruşma tarihlerini belirlemişti. Ama davanın şubat veya mart ayında sonuçlanması bekleniyordu. Oysa Zschaepe, perşembe günü yapılan duruşmada konuştu. Zschaepe’nin duruşmada konuşması, mahkemede bomba etkisi yarattı. Mahkeme heyeti, savcılar, kurban aileleri ve avukatları “Zschaepe durup dururken niçin böyle bir açıklama yapmaya ihtiyaç duydu” sorusuna cevap aradı.

Zschaepe konuşmaya devam eder mi? Neden 3.5 yıl sonra konuştu, amacı ne? Davayı uzatmak mı istiyor? Yoksa kısa bir açıklamayla davanın akışına damgasını mı vurma peşinde? En önemlisi de bu açıklaması ne kadar inandırıcı ve samimi?
Kurban ailelerinin avukatlarından Mehmet Daimagüler, NSU’nun ilk kurbanı Enver Şimşek’in ailesinin avukatı Seda Başay Yıldız ve Enver Şimşek’in kızı Semiya Şimşek, Hürriyet’in bu yöndeki sorularına yanıt verdi.

ARTIK ÇOK GEÇ

Haberin Devamı

Mehmet Daimagüler: “Zschaepe, Bönhardt ve Mundlos’un kurbanlara ve ailelerine yaptıklarını kınıyor ama bugüne kadar kurban ailelerin sorularını yanıtlamayı reddediyor. Aileler niçin kendi aile fertlerinin kurban seçildiğini bilmek istiyor. İkincisi milliyetçi ideolojiden uzaklaştığını söylüyor. Ne zaman yapmış bunu? Böhnhardt ve Mundlos kendini öldürünce, cinayetleri NSU’nun işlediğini anlatan videoyu postalayan Zschaepe’nin kendisi! Bu videoda Almanya’nın Almanlara ait olduğu, Türklerin, göçmenlerin Almanya’da işi olmadığı yer alıyor. Bu nedenle Zschaepe’nin konuşması hiç samimi değil. Aslında konuşmasında mahkemenin sorularına verdiği yazılı cevabın dışında farklı bir şey de yok. ‘Suçlu olan Böhnhardt ile Mundlos. Benim ilgim yok’ diyerek, kendini kurtarmaya çalışıyor. Artık çok geç.”

MAHKEME UZAYABİLİR

Seda Başay Yıldız: “Ben konuşacağını beklemiyordum. Biz geçen hafta cevaplandırması için kendisine sorular ilettik. Kendisi avukatı aracılığıyla bu soruları cevaplandırmayacağını söyledi. Daha önce mahkemenin sorularına verdiği yazılı cevabında ailelerden özür dilemişti. Ailelerden özür diliyorsa, ailelerin birçok sorusu var, onlara da cevap vermesi gerekir. Biz bu soruları ilettik ve hiçbir soruyu cevaplandırmayacağını söyledi. Eğer gerçekten vicdan azabı duysaydı, mahkemenin ve bizim sorularımızı da baştan sözlü cevaplayabilirdi. Söyledikleri hiç inandırıcı değil. Şimdi kalkıp altı cümle konuşarak ve Uwe Bönhardt ile Mundlos’un yaptıklarını kınıyorum diyerek, işin içinden sıyrılmak istiyor. Niçin şimdi konuştu? Davanın sonuna yaklaşıyoruz. Kurban ailelerin sorularını cevaplandırmaması, onun için mahkemede olumsuz etki yaptı. Bu etkiyi kırmak istiyor. Belki mahkeme bunun üzerine Zschaepe’ye gelecek hafta soru sorar. Mahkeme için de yeni bir olay bu. Eğer Zschaepe konuşmaya başlarsa, dava uzayabilir. Zschaepe belki cinayetlerde bazı ilişkileri açıklar. Enver Şimşek’in Nürnberg’te çiçek sattığı bilgilerini kim verdi? Bunlar tesadüf müydü, yoksa bağlantıları var mıydı? Bu konuda yeni isimler ve bilgiler verirse, o zaman mahkeme her şeye yeniden başlamak zorunda kalır. Çünkü bütün bu insanların o zaman ifadeleri alınacak. Biz geç de olsa, Zschaepe’nin konuşmasını istiyoruz. Çünkü cinayetlere en iyi o aydınlık kazandırabilir.”

Haberin Devamı

SÖZLERİNİN ÖNEMİ YOK

Semiya Şimşek (Türkiye’de bulunan Enver Şimşek’in kızı Semiya Şimşek, Zschaepe’nin açıklamasını Hürriyet’ten duydu. Bir süre sessiz kaldıktan sonra şunları söyledi) “Acaba niçin durup dururken, konuşma gereği duydu, onu düşündüm. Arkasında ne yatıyor, diye düşündüm. Ben samimiyetine inanmıyorum. Bu nedenle sözlerinin bir önemi yok. Bu cümleler, ayrıca benim kafamdaki, niçin babamı kurban seçtiler gibi sorulara hiçbir açıklık da getirmiyor?”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!