Alman basını böyle yorumladı: Durum hiç iç açıcı değil. İster konuşsun, ister konuşmasın...

Güncelleme Tarihi:

Alman basını böyle yorumladı: Durum hiç iç açıcı değil. İster konuşsun, ister konuşmasın...
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2016 09:46

NSU davasının baş sanığı Beate Zschaepe’nin 3.5 yıl sonra dünkü duruşmada konuşması, Alman gazeteleri tarafından da kuşkuyla karşılandı. Süddeutsche Zeitung, Kölner Stadt-Anzeiger, Straubinger Tagblatt/Landshuter Zeitung, Zschaepe’ni 313’üncü duruşmada suskunluğunu bozmasını şöyle yorumladı:

Haberin Devamı

Süddeutsche Zeitung: “Zschaepe’nin açıklaması davanın son metrelerinde geldi. Üç hafta içinde psikiyatrik bilirkişi raporu mahkemeye sunulacak. Öte yandan kendinden çok emin bir dille yazdığı bir mektup ortaya çıktı ki, bu da NSU’ya sadece duygusal bağlılığı olduğu yönündeki iddiasını yalanlıyor. Bu da yetmezmiş gibi bu mektubu bir yabancıya saldırıda bulunan bir aşırı sağcıya göndermiş. Kimse kimseye kiminle mektup arkadaşı olacağını söyleyemez. Ancak Protestan yardım kuruluşu Selamet Ordusu’na bir mektup yazsa daha az kuşku uyandırırdı. Beate Zschaepe için durum hiç iç açıcı değil. İster konuşsun, ister konuşmasın...”

ZSCHAEPE’YE BİR YARARI OLMAYACAK

Kölner Stadt-Anzeiger: “Hiçbir sanık ifade vermek mecburiyetinde değil. Ancak konuşmaya karar veren bir sanık, bir özürden daha fazlasını sergileyebilmeli. Keza, Zschaepe’nin hangi davranışının bu ‘özrün’ kapsamında olduğunu kimse bilmiyor. Çünkü çoğu ırkçı motiflerle işlenmiş 10 cinayetin kurbanlarının yakınları hala boş yere Zschaepe’den söz konusu suçlara ne ölçüde karıştığı ve kurbanların hangi kriterlere göre, ve kim tarafından seçildiği hakkında yanıt bekliyor. Zschaepe’nin ‘Nasyonal sosyalist ideolojiyle’ bağlarını kopardığı ve artık insanları etnik kökenlerine göre değil, ‘tavır ve hareketlerine’ göre değerlendirdiği şeklindeki açıklamasının hedefi, belli ki mahkemeyi tehlikeli olmadığına inandırmak. Ancak bu kendini savunmak için ortaya koyduğu bir iddiadan ibaret ve sonuçta Zschaepe’ye bir yararı olmayacak.”

Haberin Devamı

BU ADIMIN ARDINDA HANGİ HESAP YATIYOR

Straubinger Tagblatt/Landshuter Zeitung: “Bizzat okuduğu, bir parça pişmanlık ve insanlık kırıntıları taşıyan bir açıklama yapması, yeni avukatlarının Zschaepe’ye verdiği, olabilecek en akıllıca tavsiye. Zschaepe açısından kötü olansa bu adımın ardında yatan hesabın alenen ortada oluşu.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!