Mülteciler Almanya'yı nasıl değiştirecek

Güncelleme Tarihi:

Mülteciler Almanyayı nasıl değiştirecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2015 11:40

Bu hafta başında 1 milyonuncu mülteci Almanya’ya giriş yaptı. Bunun 800 bin kadarı Türkiye ve Yunanistan üzerinden geldi. Mülteciler Almanya’nın yüzünü nasıl değiştirecek?

Haberin Devamı

Avrupa’da bu yılın ilk altı ayında gündemi Yunanistan krizi belirledi. Yılın son altı ayında ise Avrupa’nın tek gündemi mülteci krizi oldu. Bu hafta başında Almanya’da bir milyonuncu mülteci kaydedildi. Tahminlere göre 800 bini Türkiye ve Yunanistan üzerinden geldi.

Mültecilerin 455 bini Suriyeli, 186 bini Afganistanlı. 3 bin 700 mülteci Akdeniz’i geçmek isterken boğuldu. Gerçi aralık ayında Almanya sınırlarından giriş yapan mülteci sayısında üç kat bir azalma var. Gelen mülteci sayısı günde ortalama 2 binlere kadar geriledi. Bu ay 20 Aralık’a kadar 73 bin 500 mülteci geldi. Geçen ayın aynı zaman diliminde 170 bin mülteci giriş yapmıştı. 

UYUM NASIL OLACAK?

Almanya’da gelecek yıl da gündemi mülteciler belirleyecek. Gelecek yıl ne kadar mülteci geleceği bilinmiyor. Almanya’nın tek umudu, Türkiye ile yasadışı yollardan gelen mülteci göçünün önünü kesmek. Şimdiye kadar tartışmaların tek konusu, mülteci akınını nasıl önleriz sorusu üzerineydi.

Şimdi asıl tartışma, bu yıl giriş yapan mültecileri Almanya nasıl entegre edecek, sorusuna dönüşüyor. Merkel hükümetinin mülteci koordinasyonundan sorumlu Bakanı Peter Altmaier’in açıklamalarına göre, gelecek yıl binlerce yeni öğretmen istihdam edilecek. Sadece Bavyera Eyaleti’nde 3 bin yeni öğretmen işe alınacak. Almanca ve uyum kursları iki katına çıkarılacak.

ON YILI BULABİLİR

Her ne kadar hükümet mültecileri hızla iş pazarına hazırlamayı planlıyor olsa bile, uzmanlar bu planı çok gerçekçi görmüyor. Almanya Sanayi ve Ticaret Odası (DİHK) yeni gelenlerin iş pazarının taleplerine uygun hale gelmesinin 10 yıl alacağı görüşünde. Gelecek yıldan itibaren Almanya’da işsizlik sayısı ve işsizlik yardımı alanların sayısının mültecilerle yükselmesi, yoksul sayısının artması bekleniyor. Bunun sonucu mülteci vergisi ve sosyal yardımların kısıtlanması tartışmalarının gündeme geleceği sanılıyor.

Mülteciler Almanyayı nasıl değiştirecek


GÜVENLİK TEHLİKESİ


Diğer bir tartışma konusu ise kontrolsüz göçle büyük bir güvenlik tehlikesi yaşanacağı korkusu. Almanya’da daha hiç kaydı yapılmamış 250 bin civarında mülteci bulunuyor. Alman güvenlik birimleri, mültecilerin çok az bir kısmından parmak izi alındığı uyarısında bulundu.

Terör örgütü IŞİD’in Irak, Suriye ve Libya’da resmi dairelerde on binlerce orijinal pasaportu ele geçirdiği ve bu pasaportlarla teröristleri Avrupa’ya sokacağı haberi güvenlik birimlerini alarma geçirdi.

Avrupa Sınır Güvenliği Birimi Frontex Başkanı Fabrice Leggeri, “Kontrolsüz göç Avrupa’da güvenlik riskini artırdı” dedi.

Uzmanlar mülteci göçünün Almanya’nın çehresini değiştireceği görüşünde. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!