Merkel ve Hollande’dan Cameron’a zeytin dalı

Güncelleme Tarihi:

Merkel ve Hollande’dan Cameron’a zeytin dalı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2015 13:19

İngiltere Başbakanı David Cameron’ın Brüksel ile sürdürdüğü Avrupa Birliği üyelik müzakereleri Fransa ve Almanya’dan beklenmedik bir destek gördü.

Haberin Devamı

İngiltere’de gelecek yıl yapılması planlanan Avrupa Birliği Üyelik Referandumu öncesinde ülkesinin üyelik şartlarını değiştirip yumuşatmaya ve bu sayede halkın AB içinde kalma yönünde oy kullanmasını sağlamaya çalışan Cameron, özellikle İngiltere’de yaşamayı seçen AB vatandaşlarına verilecek haklar konusunda Brüksel ile anlaşmazlık yaşıyordu.

Cameron İngiltere’ye göç eden Avrupalılar’ın en az 4 yıl boyunca devlet yardımı almaktan men edilmesini talep etmiş,  AB liderleri ise  bu talebin birliğin temel prensiplerinden biri olan hareket özgürlüğünü ihlal ettiğini söylemişti. 

Cameron ancak böyle bir düzenlemenin İngiltere’nin aldığı net göç oranını düşüreceğini ve halkın AB üyeliğine karşı olan tavrını yumuşatacağını iddia ediyor, ancak AB’nin önde gelen ülkeleri bu düzenlemeye kesinlikle sıcak bakmıyordu.

 Ancak şimdi  Almanya ve Fransa yönetimlerinin İngiltere’nin Avrupa Birliği’ni terk etmesini engellemek adına Cameron ile uzlaşmaya hazır olduğu hatta ona göçmenlere verilecek haklar konusunda bir teklif sunduğu iddia edildi.

Daily Telegraph gazetesi Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa lideri François Hollande’ın Cameron’a AB vatandaşlarının İngiltere’de devlet yardımı almasını 3 yıl boyunca erteleyecek bir düzenleme teklif ettiğini yazdı. 

İngiltere hükümetinin bu teklife oldukça sıcak baktığı, çünkü bu düzenleme sayesinde İngiltere halkına müzakerelerin başarılı olduğununü söyleyebilecekleri iddia edildi.

David Cameron liderliğindeki Muhafazakar Parti hükümeti ülkenin AB üyelik şartlarını müzakereye açacaklarını ve taleplerini Brüksel’e kabul ettirmeleri durumunda referandum öncesinde ülkenin AB üyesi olarak kalması için kampanya yürüteceklerini söylemişti. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!