Merkel: Suriye'de uçuşa yasak bölgeyi destekliyorum

Güncelleme Tarihi:

Merkel: Suriyede uçuşa yasak bölgeyi destekliyorum
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2016 09:26

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Suriye’de uçuşa yasak bölgeyi desteklediğini açıkladı.

Haberin Devamı

Stuttgarter Zeitung’a konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Merkel, “Şu andaki durumda orada çatışan tarafların hiç birinin saldırmayacağı bir bölge; yani uçuşa yasak bölge olsa çok faydalı olur” ifadelerini kullandı.

TÜRK SİYASİLERİ ANLIYORUM

Suriye’deki çatışmaların beş yıldır sürdüğüne dikkat çeken Merkel, Suriye’deki durumu ise “sonsuz karmaşık” olarak nitelendirdi.

Merkel, Rusya’nın Halep bölgesindeki bombalamalarının durumu daha da zorlaştırdığını söyledi. 6 milyon kişinin Suriye’de başka yerlere göç etmek zorunda kaldığına vurgu yapan Merkel; Türkiye’nin, Avrupalıların bir yandan sığınmacı almak istemezken, diğer taraftan kapıları açın çağrısı yapmasını eleştirmesini anladığını dile getirdi.

Merkel, bunun iki yüzlü bir politika olup olmadığı sorusuna ise, “Bu tutum Türkiye ile işbirliğinin temeli olamaz. Ben bunu adım adım değiştirmeye çalışıyorum” dedi.

UÇUŞA YASAK BÖLGE FAYDALI OLUR

Haberin Devamı

Merkel, sığınmacıların Suriye’de barındırılmaları için güvenli bölge oluşturulması fikrine nasıl bakıyorsunuz? Şeklindeki soruya ise şu karşılığı verdi:

“Şu andaki durumda orada çatışan tarafların hiç birinin saldırmayacağı bir bölge; yani uçuşa yasak bölge olsa çok faydalı olur. IŞİD teröristleriyle görüşemeyiz. Ancak, Esad karşıtları ve tarafları arasında böyle bir anlaşma sağlanabilirse çok faydalı olur.”

“Diplomatik olarak bu savaşın durdurulması için ne gerekiyorsa yapılmalı” diyen Almanya Başbakanı Merkel, savaşın kısa sürede sona ereceğinin  ise beklenmesinin gerçekçi olmayacağına dikkat çekti.

"BEN SCHENGEN’İ AYAKTA TUTMAK İSTİYORUM"

Almanya’nın sınırları kapatması yönündeki taleplere de yanıt veren Merkel, "Ben en çok Almanya’nın fayda sağladığı Schengen’i ayakta tutmak istiyorum. Bazıları, Schengen’in hepimiz için ne kadar önemli olduğunun farkında değil. Refah düzeyimiz insanların ve malların serbest dolaşımıyla yakından ilgili. Bu nedenle AB sınırlarının korunması hususunda yapılan girişimler çok önemli" diye konuştu.

YUNANİSTAN SCHENGEN’DEN ÇIKARILMALI MI?

Merkel, Yunanistan’ın sınırların kontrolü konusunda üzerine düşeni yapmadığı gerekçesiyle Schengen’den çıkarılması yönündeki talepleri ise geri çevirdi.

Merkel, "Yunanistan’ın şu ana kadar üzerine düşeni tam anlamıyla yerine getiremediği ortada. Ancak, Yunanistan hiç bir zaman AB sınırlarının korunmasına katkı vermeyeceğini söylemedi. Biz Yunanistan’a yardım etmek istiyoruz. AB ülkesi olmayan Makedonya’da tel örgü çekerek, hiç bir şey yapmamak, Yunanistan’ın hangi durumda olduğunu anlamamak hem Avrupalı bir tavır olmaz, hem de bizim sorunlarımızı çözmez. Yunanistan’ı Schengen’den atmak, AB için büyük bir geri adım olur."

Haberin Devamı

Merkel, Perşembe ve Cuma günleri yapılacak AB zirvesinden beklentilerini ise şu sözlerle dile getirdi:

"Ben AB zirvesinden sınırların korunması ve Türkiye ile işbirliği hususunda durum tespiti ve somut yeni adımlar atılmasını bekliyorum."

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!