Merkel federal meclisteki ilk konuşmasında Avrupa'ya reform çağrısı yaptı

Güncelleme Tarihi:

Merkel federal meclisteki ilk konuşmasında Avrupaya reform çağrısı yaptı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2013 15:10

Dün yemin ederek üçüncü kez başbakanlık görevine başlayan Angela Merkel, bugün federal mecliste yeni döneminin ilk konuşmasını yaptı. Merkel'in konuşmasında, AB'ye reform çağrıları öne çıktı.

Haberin Devamı

Dün yemin ederek üçüncü kez başbakanlık görevine başlayan Angela Merkel, bugün federal mecliste yeni döneminin ilk konuşmasını yaptı. Merkel'in konuşmasında, AB'ye reform çağrıları öne çıktı.

Brüksel'de 19-20 Aralık tarihlerinde yapılacak AB Liderler Zirvesi öncesinde Federal Meclis'te yeni hükümetin Avrupa politikası hakkında açıklamalarda bulunan Merkel, "AB'nin temel anlaşmalarında değişikliğe gitmenin ülkeler için kimi zamanlar zor olabildiğini biliyorum. Ancak daha fazla Avrupa isteyenler, yeni kurallara da hazır olmalı" dedi.

Avrupa Birliği'nde Almanya'nın çoğu zaman bazı gelişmeleri engelleyen ülke olarak görülmesinin eleştiren Merkel, "Bu doğru değil. Biz de 'eğer temel anlaşmalar artık yeterli gelmiyorsa bunları geliştirelim' diyenlerin yanındayız" diye konuştu.

Haberin Devamı

AB üyesi ülkelere reformlar konusunda daha fazla çaba göstermeleri çağrısında bulunan Başbakan Merkel, "Reform vaatleri lafta kalmamalı, uygulanmalı" ifadelerini kullandı.

Geçmişte verilen sözlerin tutulmaması, alınan kararların uygulanmaması nedeniyle AB'nin güven kaybı yaşadığını belirten Merkel, gelecek dönemde AB Komisyonu ile üye ülke hükümetleri arasında bağlayıcı sözleşmeler imzalanması gerektiğini belirterek, "Bu tür bağlayıcı anlaşmaların imzalanması konusunu AB Konseyi ile görüşeceğiz" dedi.

Başbakan Merkel, üye ülke hükümetlerimin rekabet gücünü arttıracak reform tavsiyelerine uymamaları durumunda, bunun yapısal mali fonlardan yararlanma konusunda sonuçları olacağı uyarısında bulundu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, önceki koalisyon hükümeti döneminde uyguladıkları Avrupa politikaları için pozitif bir bilanço çıkarırken, AB'de dayanışma ilkesi ve ülkelerin bireysel sorumlulukları arasında denge gözeten bu politikanın başarılı olduğunu savundu.


Almanya Başbakanı Angela Merkel, dün üçüncü dönemine resmen başladı. Merkel liderliğindeki Hıristiyan Birlik partilerinin 22 Eylül seçimlerindeki baş rakibi Sosyal Demokrat Parti ile kurduğu koalisyon parlamentoda güvenoyunu aldı. Oylamada 462 'evet', 150 'hayır' oyu çıktı.

Haberin Devamı

Aynı partiden Konrad Adenauer ve Helmut Kohl'ün gibi üst üste üçüncü kez başbakanlığa seçilen Merkel, parlamentoda tebrikleri kabul etti.

Angela Merkel ve icracı bakanlar, Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'tan mazbatalarını aldı. Merkel, daha sonra Meclis Başkanı Norbert Lammert huzurunda yemin öderek göreve başlamış oldu.

Göç, Mülteciler ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz da kabine masasında yer aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!