Macron: İsrail’i durmaya çağırıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Macron: İsrail’i durmaya çağırıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2023 07:00

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiliz kamu yayın kuruluşu BBC’ye verdiği özel röportajda İsrail’e Gazze’deki kadınları ve çocukları öldürmeyi bırakma çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Elysee Sarayı’ndaki mülakatta, Fransa’nın Hamas’ın eylemlerini açıkça kınadığını da vurgulayan Fransız lider, ateşkesin İsrail’e fayda sağlayacağını söyleyerek, “Gazze’de bebekler, kadınlar, yaşlılar bombalanıp öldürülüyor. Bunun hiçbir gerekçesi ve meşruiyeti yoktur. Bu yüzden İsrail’i durmaya çağırıyoruz” diye konuştu

BİR DOST OLARAK KONUŞUYORUM

Macron, BBC muhabirinin ateşkes çağrısına ABD ve İngiltere dahil diğer ülkelerin liderlerinin de katılmasını isteyip istemediği sorusuna “Umarım katılırlar” yanıtını verdi. İsrail’in uluslararası hukuku ihlal edip etmediğiyle ilgili de konuşan Fransız Cumhrubaşkanı, “İsrail’in bir dostu olarak söylüyorum ki terör saldırısından bir ay sonra, problemle bu şekilde mücadele etmeye çalışırsanız, kınanan ve suçlu olan siz olursunuz” ifadelerini kullandı. Fransa, 9 Kasım tarihinde, Paris’te Gazzeli sivillerin durumuyla ilgili insani yardım konferansı da organize etmiş ve ateşkes çağrısını yinelemişti.

Haberin Devamı

NETANYAHU’DAN MACRON’A CEVAP

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u İsrail’i eleştiren ve ateşkse çağıran sözlerine verdiği yanıtta sivil ölümlerinden İsrail hükümetinin değil Hamas’ın sorumlu olduğunu iddia etti. İsrail’in, Hamas’ın 7 Ekim’deki baskında yüzlerce İsrailliyi öldürmesi ve 200’den fazla İsrailliyi rehine olarak kaçırması nedeniyle savaşa girdiğini kaydeden Binyamin Netanyahu, İsrail ordusunun sivillere zarar vermemek için elinden geleni yaptığını öne sürdü. Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada da “Hamas’ın Gazze’de işlediği suçların yarın Paris’te, New York’ta ve dünyanın herhangi bir yerinde de işlenebileceği uyarısında bulunulurken Hamas ve terör örgütü DEAŞ benzeştirilerek tüm dünyanın İsrail’in yanında durması gerektiği savunuldu.

Macron: İsrail’i durmaya çağırıyoruz

‘HASTANELERE SALDIRI AÇIK BİR SAVAŞ SUÇU’

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına başından bu yana en sert tepkiyi veren ülkelerin başında gelen Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, İsrail ordusunun Gazze’de hastaneleri hedef almasının açık bir savaş suçu olduğunu söyledi. X üzerinden açıklamalarda bulunan Petro, ABD ve Avrupa hükümetlerini eleştirerek “Güney ülkeleri, bu soykırımı destekleyen ülkelerden silah satın alımına ambargo uygulayarak birleşmelidir” ifadelerini kullandı. Kolombiya daha önce de Gazze’deki durumdan dolayı Tel Aviv Büyükelçisini istişarelerde bulunmak amacıyla geri çağırmış, İsrail’in Bogota Büyükelçisi Gali Dagan’ın da ülkeyi terk etmesi çağrısında bulunmuştu.

Haberin Devamı

Macron: İsrail’i durmaya çağırıyoruz

UNICEF: 1 MİLYON ÇOCUK UÇURUMUN KENARINDA

Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), sağlık sisteminin çökme noktasına geldiği Gazze’deki 1 milyon çocuğun uçurumun kenarında yaşamak zorunda kaldığını belirtti. UNICEF’in yazılı açıklamasında, sağlık hizmetlerinin sekteye uğramasının çocukların hayatını tehdit ettiği kaydedildi. Rantisi ve Nasr çocuk hastanelerinin pek çok saldırıya maruz kaldığı belirtilen açıklamada, bu hastanelerde yoğun bakım ve çocuk yoğun bakım üniteleri dışında son 24 saattir hizmet verilemediğine işaret edildi. UNICEF Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Adele Hudr, “Gazze’deki çocuklar, özellikle de kuzeydekiler uçurumun kenarında. Gazze’nin kuzeyinde hâlâ binlerce çocuk var. Bu çocukların gidecek hiçbir yeri yok ve büyük tehlike altındalar. Çocuk sağlığı tesislerine yönelik saldırıların derhal durdurulması, yakıt ve tıbbi malzeme temininin sağlanması çağrısında bulunuyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Macron: İsrail’i durmaya çağırıyoruz

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!