Kül ruleti

Güncelleme Tarihi:

Kül ruleti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2010 00:00

Havayolu kuruluşları “Test yaptık, zarara uğramadık. Krizin yönetiminde yetersiz kalan hükümetler hava sahalarını açmanın yollarını bulmalı.”

NATO ve Eurocontrol F-16’ya külde uçuş testi yaptırıldı, kaygılar doğru çıktı. F-16 motorunda cama benzer çökelti bulundu. Bir yolcu uçağı acil iniş yaptı.

Haberin Devamı

KUZEY AVRUPA'YI FELÇ EDEN YANARDAĞIN PATLAMADAN ÖNCEKİ GÖRÜNTÜLERİ

   
İZLANDA’daki Eyjafjallajökull buzulunun altındaki yanardağın geçen çarşamba günü faaliyete geçmesiyle başlayan ve Avrupa’da hava trafiğini kaosa sokan kriz 6. gününe girdi. Gerek kül bulutunun irtifasının düşmesi gerekse de Avrupa’daki 300 havaalanını felç eden krizin getirdiği ağır mali zarar Avrupa havayolları ve havaalanlarını temsil eden kuruluşların uçuş yasaklarının gerekliliğini sorgulatmaya başladı. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) Başkanı Giovanni Bisignani, Avrupa hükümetlerinin krize müdahalesinin yetersiz olduğunu ve hava sahasını açmanın yollarını bulmak zorunda olduklarını belirtti. Önceki gün havada test uçuşları gerçekleştiren bazı havayolları, uçaklarının kül bulutuna girdiğini ve herhangi bir zarara uğramadığını öne sürdü.

Uçuş yasaklarını öneren kurum Avrupa hava trafik ajansı Eurocontrol yetkilileri ise aynı fikirde değil. Eurocontrol’un üst düzey bir yetkilisi, kül bulutunun haftanın ilk gününde Avrupa hava sahasının yarısını terk etmiş olacağını söyledi. Ancak güvenlik kaygılarının sürdüğünü belirten yetkili, Avrupa’da dün normal uçuş sayısının yalnızca yüzde 30’una izin verildiğini bildirdi.

Motor etkilenmiş

Bu arada dün kül bulutunun, NATO F-16 savaş uçaklarının motorlarına zarar vermesi Eurocontrol’ün güvenlik kaygılarını doğruladı. Diplomatik bir kaynak, uçakların motorlarında, Avrupa hava sahasında devriye gezdikten sonra cama benzer çökeltiler bulunduğunu kaydetti, ancak ayrıntılı bilgi vermedi. Norveç’te de bir şirkete ait özel uçak 17 yolcusu ile Bodo havaalanına acil iniş yapmak zorunda kaldı. Uçağın motorunun yanardağın küllerinden etkilendiği sanılıyor.

Bedava kül vizesi

Avrupa’da yaklaşık 300 havalanını felç eden kül bulutları yüzünden 63 bin uçuş iptal edilirken 6.8 milyon yolcunun havalanlarında mağdur olduğu ve alternatif ulaşım araçları bulmaya çalıştığı belirtiliyor. AB üyesi Bulgaristan, AB Komisyonu’ndan gelen talimatla Avrupa’dan Türkiye’ye karayoluyla dönmek zorunda kalan Türk vatandaşlarına bedava transit vize vermeye başladı. Kül krizi Türkiye’den Avrupa’ya giden tren yolcusu sayısını arttırdı. TCDD, Belgrad ve Bükreş üzerinden Avrupa’ya giden Bosfor trenine üç vagon ekledi. TCDD 8 kuşetli vagondan oluşacak 312 yolcu kapasiteli bir ilave treni İstanbul-Bükreş, Bükreş-İstanbul hattında sefere koydu .

AB hava koridoru açacak

Fransa Çevre Bakanı Jean-Lois Borloo, AB ulaştırma yetkililerinin, Avrupa’da hava koridorları açmayı planladıklarını belirtti. AB ulaştırma bakanları bugün TSİ 09.00’dan itibaren Avrupa hava sahasındaki uçuş yasağını gevşetme konusunda anlaştı. Bu anlaşmanın ardından Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda ve

/images/100/0x0/55ea780ff018fbb8f881f7e3
Bulgaristan hava sahalarını kısmen açtı. Avrupa’da durum yavaş yavaş düzelirken, Amerika kıtasında dün ilk uçuş iptalleri yaşandı.

Uzaydan boyu kısalmış hali

Dünün umut veren haberi yanardağın çevresindeki bölgeye güçlü sarsıntılar göndermekle birlikte çıkardığı kül bulutunun irtifasının 11 km’den yaklaşık 2 kilometreye kadar düşmesi oldu. İzlanda Meteoroloji Dairesi, “Şu anda püskürme önemli oranda azaldı. Kül bulutu 2-3 bin metre arasında. Son 36 saatte daha az kül oluşuyor” açıklamasını yaptı. Ancak volkanik faaliyet gerilese de hâlâ uydulardan izlenebiliyor. Yanardağ, dün ilk kez lav püskürttü. Kül püskürmesinde ise ciddi bir azalma var.

Havaalanları otogar gibi

KÜL krizi nedeniyle birçok Avrupa ülkesinin hava sahasını kapatması ve uçak seferlerin yapılamaması nedeniyle, bir tur şirketi, Atatürk Havalimanı’ndan Paris ve Lyon’a 2 otobüs kaldırdı. Havalimanından Münih’e seferler sürerken, dün Bükreş’e de otobüs seferi yapıldı. Avrupa’nın çeşitli kentlerinden otomobiliyle gelenler de yolcuları Almanya’ya götürmek için bin 300 euro (2 bin 600 TL) talep ediyor. Havalimanında kalıp uçak seferlerinin başlamasını bekleyenler arasında ise tavla ve kâğıt oyunları revaçtaydı. Fransa’nın Bordeux kentinde de, denizaşırı Guadeloupe adalarından gelenler gidecekleri yerlere otobüslerle gönderildi.

Depresif belirtiler

- İzlanda’daki volkanik dağın küllü şakası, İngiltere’de hayatı felç etmeyi sürdürüyor. Perşembe ve cuma günü yaşanan kaosa rağmen, şehirde iyi vakit geçirmeye çalışan insanlar, belirsizliklerin artmasıyla haftasonu depresif belirtiler gösterdi. Sabahtan akşama kadar otel lobisinde oturup toplu halde haberleri izleyen kül mağduru yolcular, dışarı çıkmamakta direndi.

Ya göktaşı çarpsaydı

- İnsanlar sanki bir göktaşı dünyaya çarpmış da kısmi kıyamet kopuyormuş gibi davranıyor. Yeni bir haber alan veya duyan yüksek sesle lobide bağırıyor; herkes pür dikkat dinliyor. Sorun, hiç iyi haber gelmemesi. 5 gündür New York’a gitmeye çalışan Sebastian McGuire, “Bir göktaşı çarpsa hasar daha az olurdu. Bu yaşanan kıyamet değil de ne” diyor.

Kuyrukta traş olanlar

- Eurostar ile Manş Denizi’nin altındaki tünelden, trenle Avrupa’ya gitmeye çalışan herkes online bilet almaya çalışıyor. Ama internetteki ağırlık nedeniyle çoğu girişim sonuçsuz kalıyor. Açık görünen biletle ilgili işlemleri yerine getirene kadar o bilet çoktan satılmış olabiliyor. İnternetten sorununu çözmeyen binlerce kişi St. Pancras garına akın etti. Burada oluşan yüzlerce metrelik kuyruklarda uyuyanlardan tutun da traş olanlara kadar bir sürü insan var.

150 Sterlin’e kahvaltılı İngiliz evi

Gerçeklemeyen uçuşların artması ve otellerin tamamen dolu olması bazı girişimcilerin önünü açtı. İngilizler evlerindeki odaları kül mağdurların satmaya başladı. Oda fiyatları Londra merkezinde 100-150 sterlin, merkezin dışında ise 75-100 sterlin arasında değişiyor. İnternetten oda satan bazı İngilizler kahvaltıyı da fiyata dahil ediyor.

Volkanik sel

İzlanda’da altındaki volkanın patlaması nedeniyle önemli oranda eriyen Eyjafjallajökull buzulundan sızan sular çevrede sele yol açtı. Selin getirdiği volkanik çamur çiftçilerin de zarar uğramasına yol açtı. Çiftliklerdeki saman balyaları bile volkanik külle kaplandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!