Kremlin açıkladı... Erdoğan Putin görüşmesinin tarihi belli oldu

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2022 12:58

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi 19 Temmuz Salı günü Tahran'da 3'lü zirve gerçekleştirecek.

Haberin Devamı

Kremlin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in önümüzdeki Salı günü İran'ı ziyaret edeceğini duyurdu.

Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov tarafından yapılan açıklamada ziyaret kapsamında Putin'in İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile üçlü bir toplantıya katılacağı bilgisine yer verildi.

Peskov gazetecilere verdiği demeçte, ziyaret sırasında Putin'in Erdoğan ile de ayrı bir görüşme yapacağını söyledi.

İSTANBUL'DA KRİTİK ZİRVE

Öte yandan Ukrayna tahılının sevkiyatında yaşanan aksaklıklar nedeniyle küresel gıda krizinin zirveye ulaşması sonrasında Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in de (BM) katılımıyla taraflar sorunun çözümü için bir araya geliyor.

Rusya’nın 24 Şubat tarihinde Ukrayna’ya başlattığı saldırılar sonrasında Ukrayna’nın, Karadeniz limanlarında bunan birçok yük gemisi çıkış yapamadı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Örgütler Dairesi Direktörü Pyotr Ilyichev tarafların yarın İstanbul’da konuyu ele alacaklarını belirterek, “Toplantıya Ukraynalı ve BM temsilcilerinin de katılması bekleniyor. Rus tarafı tahıl ihracatı için yabancı ticari gemilerin seferlerinin sağlanmasına yardımcı olma isteğini her platformda defalarca dile getirdi. Rus ordusu, Karadeniz ve Azak Denizi'nden bu amaçlar için özel olarak koridorları günlük olarak duyuruyor. Silah kaçakçılığını önlemek için gemilerin kontrol ve teftiş edilmesinin yanı sıra Kiev'in provokasyonları engellemesi, bizim için uzlaşılabilir koşullar olmaya devam ediyor" dedi.

Haberin Devamı

ZELENSKİ DÜNYAYA DUYURMUŞTU

Zelenski geçtiğimiz hafta Ukrayna'nın Ukrayna limanlarından tahıl ihracatına garanti sağlamak için Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) ile görüşmelerde bulunduğunu duyurmuştu.

Gemiler için güvenlik garantilerine ihtiyaç duyduklarını belirten Ukrayna lideri konuyla ilgili olarak BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile 'doğrudan' temas halinde olduklarının altını çizmişti.

Kremlin açıkladı... Erdoğan Putin görüşmesinin tarihi belli oldu
Bir Rus askeri, Mariupol limanında nöbet tutuyor... (Fotoğraf: AP)

NATO'DAN TÜRKİYE'NİN ROLÜNE ÖVGÜ

Geçtiğimiz haftalarda NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin doğrudan bir sonucu olan küresel gıda krizinin de toplantıda ele alındığını söyleyerek, "Gıda fiyatları rekor seviyelere ulaşıyor. Birçok ülke önemli miktarda buğday ve diğer gıdaların ithalatı konusunda Ukrayna'ya bağımlı. Müttefikler krizi hafifletmek ve Ukrayna'dan tahıl almak için çabalıyor" demişti.

Haberin Devamı

Ukrayna'daki savaş nedeniyle oluşan gıda kriziyle mücadele konusunda Türkiye'nin rolüne değinen Stoltenberg şu ifadeleri kullanmıştı;

'NATO müttefikleri Ukrayna'dan yiyecek ve daha fazla tahıl çıkarmaya çalışmak için çabalar sarf ediyor. Bu konuda Türkiye, temelde bazı anlaşmaları kolaylaştırmaya çalışıyor. Ayrıca Yunanistan da Ukrayna'dan tahıl almak için gemilerle hizmet vermeye hazır olduklarını duyurdu.'

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!