Kolombiya’ya teşvik Nobel’i

Güncelleme Tarihi:

Kolombiya’ya teşvik Nobel’i
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2016 22:14

2016 Nobel Barış Ödülü, FARC gerillalarıyla yaptığı barış anlaşması referandumda reddedilmesine rağmen Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos’a verildi. Nobel Komitesi’nin bu kararı, 52 yıllık iç savaşın bitirilmesi çabalarına destek olarak yorumlandı.

Haberin Devamı

NOBEL Ödül Komitesi Juan Manuel Santos’u (65), Kolombiya’da 52 yıldır süren iç savaşı bitirmeye yönelik çabalarından ötürü barış ödülüne layık gördü. Komite Başkanı Kaci Kullman Five, Kolombiya halkının barış anlaşmasını referandumda az bir farkla reddetmesinin, barış sürecinin bittiği anlamına gelmediğini söyledi.

Başkan seçilmeden Savunma Bakanı olduğu dönemde FARC gerillalarına yönelik büyük bir askeri mücadele başlatan, başkanlık koltuğuna oturduktan sonra ise gizli barış görüşmelerini başlatan Santos, 4 yıl süren müzakerelerin ardından Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile barış anlaşması imzalamıştı. 26 Eylül’de imzalanan anlaşma geçen pazar günü halkoylamasında sadece yaklaşık 63 bin oy farkla reddedilmişti. Oysa anket şirketleri açık ara ‘Evet’ çıkmasını öngörüyordu. Referandum sonrasında ateşkes 31 Ekim’e kadar uzatılırken anlaşmanın yeniden müzakere edilmesi gündeme geldi. Uzlaşmanın en çok da FARC gerillalarına geniş af getiren bölümün rahatsız edici olduğu yorumları yapılmıştı.

SÜRPRİZ OLDU

Haberin Devamı

Baştan beri Santos, bu yılki Nobel Barış Ödülü’nün favori adaylarındandı. Ancak pazar günü Kolombiya’dan gelen olumsuz haberlerin ardından ödülün dünyanın başka yerlerinde barış için çalışan başka kurum ya da kişilere gidebileceği yorumları yapılıyordu. Bu nedenle Santos’un ödülü alması bir parça da sürpriz oldu. Kolombiya’nın onlarca yıldır süren savaşı bitirmeye ‘çok, çok yakın’ olduğunu belirten Santos, Nobel Barış Ödülü’nün bu hedefe yönelik bir ivme kazandıracağını söyledi ve ödülü iç savaşın mağdurlara ithaf etti. Santos ile birlikte barış anlaşmasına imza atan ‘Timoşenko’ lakaplı FARC lideri Timeleon Jimenez, ödülün büyük bir teşvik olacağını belirtti. Kolombiya’da iç savaşta 260 bin kişi ölmüş, 45 bin kişi kaybolmuş, yaklaşık 7 milyon kişi de yaşadığı evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

DÜŞMANIYLA ANLAŞMA YAPTI

Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos, medya ve siyaset dünyasına kök salmış zengin bir aileden geliyor.

London School of Economics’te okudu. Kariyerine gazetecilik yaparak başladı, sonra siyasete atıldı.

Haberin Devamı

Savunma Bakanı olduğu 2006-2009’ta FARC gerillalarına büyük operasyon yürüttü.

2010 yılında başkan olduktan sonra, zayıflattığı gerilla örgütü FARC ile gizli görüşmelere başladı.

Santos, 26 Eylül’de 2016’da FARC ile barış anlaşmasına imza atmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!