KKTC üzerinden Ankara’yı hedef aldı: ABD’li senatörden hadsiz açıklama

Güncelleme Tarihi:

KKTC üzerinden Ankara’yı hedef aldı: ABD’li senatörden hadsiz açıklama
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2023 07:00

ABD Senatosu’nun Türkiye karşıtı açıklamalarıyla bilinen Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bob Menendez, yine Ankara’yı hedef aldı. Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs’taki varlığından duyduğu rahatsızlığı dile getiren Menendez, Türk askerinin adadan çekilmesini talep etti.

Haberin Devamı

Yunan ve Rum lobisine yakın bir isim olan ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez, Kıbrıs Barış Harekâtı’nın yıldönümü dolayısıyla bir bildiri yayınladı. Türkiye’ye F-16 satışı önündeki en büyük engel olan ABD’li senatör, harekâtın 49’uncu yıldönümünde Ankara’yı skandal sözlerle hedef aldı.

TÜRKİYE’YE ‘İŞGALCİ’ DEDİ

Ankara’nın 1959 tarihli Zürih ve Londra anlaşmaları ile elde ettiği garantörlük hakkı kapsamında 1974 yılında düzenlediği harekâtı ‘işgal’ olarak tanımlayan Menendez, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kıbrıs topraklarından 40 binden fazla askeri derhal geri çekmeli ve Kıbrıs’ın yeniden birleşmesine izin vermelidir” ifadelerini kullanarak bir kez daha haddini aştı. Amerikalı senatör ayrıca, Türkiye’nin ‘Kapalı Maraş’ın açılmasına yönelik adımlarını da eleştirdi. Menendez’in sözleri Yunan basınında da geniş yer buldu.

Haberin Devamı

GÜNEY KIBRIS’A TAM DESTEK

Menendez, ABD’nin Güney Kıbrıs ile savunma ilişkilerini geliştirmesini destekleyeceğini belirtirken, adanın iki bölgeli ve iki toplumlu bir federasyon temelinde yeniden birleşmesine yönelik adımları desteklediğini söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) uyguladığı 35 yıllık silah ambargosunu geçen yıl kaldırmış, bu adım, uzmanlar tarafından “ABD, Türkiye’ye karşı Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ı destekleyen ve cesaretlendiren bir politika izliyor” şeklinde yorumlanmıştı.

ERDOĞAN’IN SÖZLERİ RAHATSIZ ETTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki gün, Yeni Ercan Havalimanı’nın açılışında, “Gelin Ada’daki gerçeklere sırtınızı dönmeyin. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni bir an evvel tanıyın” demişti.

BİLGİ NOTU

Türkiye, 2021’de ABD’den Lockheed Martin yapımı 40 adet Block 70 F-16 savaş uçağı ve 80 adet modernizasyon kiti satın almak için başvuruda bulunmuştu. Yunanistan’ın da ABD’den F-35 savaş uçağı almak için başvurusu var. Her iki satış için de Kongre’nin onayı gerekiyor.

YUNAN LOBİSİNDEN BLINKEN’A MEKTUP

ABD’deki Yunan lobisi, Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta 11-12 Temmuz tarihlerinde gerçekleşen NATO Liderler Zirvesi’nde, Washington’un olumlu yaklaştığı, Türkiye’ye F-16 ve modernizasyon kiti satışıyla ilgili engelleme çabalarını sürdürüyor. ABD Kongresi’nde bulunan altı üye, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a bir mektup yazarak, Türkiye’ye F-16 ve modernizasyon kiti satışına yönelik olası anlaşmanın bazı koşullar içermesi talebinde bulundu. Kongre’nin Yunanistan Dostluk Grubu Eş Başkanı Chris Pappas liderliğinde her iki siyasi partiden üyeler, Türkiye’nin ABD’nin ulusal güvenlik çıkarları ya da NATO’nun güvenlik mimarisine risk oluşturan eylemlerde bulunması halinde, bu silahların geciktirilmesi ya da geri alınmasını sağlayacak mekanizmaları içermesi talebinde bulundu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!