Kimse Türkiye'nin seyirci olmasını beklemesin

Güncelleme Tarihi:

Kimse Türkiyenin seyirci olmasını beklemesin
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2017 00:02

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Artık hiç kimse Türkiye’nin, Kıbrıs Türk halkının ilanihaye çözümsüzlüğün mağduru olarak kalmasına, hiçbir hukuki temeli bulunmayan kısıtlamalara maruz bırakılmasına seyirci olmasını beklememelidir” dedi.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı dolayısıyla KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya gönderdiği mesajında özetle şu ifadeleri kullandı:

ÇÖZÜME BAĞLILIK
“Kıbrıs Türk’ü adada barışa ve çözüme olan bağlılığını her vesileyle kanıtlamış, maruz bırakıldığı haksız ve gayrimeşru kısıtlamalara rağmen demokratik değerleri, dayanışma bilinci ve kararlılığı ile her nevi badirenin üstesinden gelebilecek güce, azim ve iradeye sahip olduğunu ortaya koymuştur. Bunun son örneğine, Kıbrıs’ta adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözüme yönelik olarak BM Genel Sekreteri’nin iyi niyet misyonu çerçevesinde, adadaki iki taraf arasında, her iki tarafın siyasi eşitliğine dayalı yeni bir ortaklık devleti tesis etmeye matuf müzakere sürecinde bir kez daha şahit olunmuştur.

KIBRIS KONFERANSI
Bu dönemde sergilediğiniz iyi niyetli ve samimi tutumunuza Rum tarafı, uzlaşmaz duruşuyla mukabele etmiştir. İsviçre, Crans-Montana’da yeniden toplanan Kıbrıs Konferansı, maalesef bu nedenle sonuçsuz kalmış, müzakere sürecinde bir çözüme ulaşılamamıştır. Artık hiç kimse, Türkiye’nin, Kıbrıs Türk Halkı’nın ilanihaye çözümsüzlüğün mağduru olarak kalmasına, hiçbir hukuki temeli bulunmayan kısıtlamalara maruz bırakılmasına seyirci olmasını beklememelidir. Türkiye, bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da her zaman Kıbrıs Türk’ünün yanında olmaya devam edecek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni desteklemeyi sürdürecek, gerek Kıbrıs Adası’nda, gerek Doğu Akdeniz’de barış, özgürlük ve istikrar ortamının teminatı olacaktır.” / ANKARA

'MÜZAKERELERE DEVAM ETMENİN ANLAMI YOK'
20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 43’üncü yıldönümü törenleri için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) gelen Başbakan Binali Yıldırım, “İsviçre’deki son konferansta, BM’nin iyi niyet misyonu çerçevesinde bir sonuç alınamayacağı, Rumların çözüme hazır olmadığı ortaya çıktı. Müzakerelere bir yıl sonra yeniden kaldığı yerden devam etmenin de bir anlamı yok” dedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla birlikte adaya gelen Yıldırım, Rum tarafının yıllardır devam eden uzlaşmaz, anlaşmaz siyasetinin bedelini Kıbrıs Türkü’ne ödettirilmesinin ciddi bir çelişki ve büyük haksızlık olduğunu söyledi. Türkiye’nin, Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarının, işbirliği için bir fırsat olduğunu düşündüğünü dile getiren Yıldırım, “Ancak, Rum tarafının tek yanlı adımları, zamansız, tehlikeli ve çözümsüzlüğü teşvik eden özelliktedir” dedi. / Ömer BİLGE - LEFKOŞA

BAKMADAN GEÇME!