Kamp kurulurken neredeydiniz

Güncelleme Tarihi:

Kamp kurulurken neredeydiniz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2015 21:24

Türkiye’nin Başika’ya asker göndermesiyle ilgili tartışmalar sürerken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, birliklerin Irak Başbakanı Haydar el-İbadi’nin isteği üzerine eğitim amaçlı gittiğini açıkladı.

Haberin Devamı

El Cezire’nin Arapça kanalına konuşan Erdoğan, Bağdat ve Tahran hükümetlerini mezhepçi politikalar yürütmekle suçladı ve özetle şöyle dedi:

EĞİTİCİ OLARAK ORADALAR

“DEAŞ, Musul’a girmişti. Daha sonra bir yayılma politikasıyla, Kuzey Irak’ta ağırlıklı olarak bir yayılma içerisine girdi. Ve 2014’te sayın İbadi Türkiye ziyaretinde bizimle bunları konuştuğunda, bizden kendileri için eğitim amaçlı talepleri oldu. Bu talepler sebebiyle de biz bu Başika kampını kurduk. Bunların hepsinden bilgileri, haberleri var. Şimdi adama sormazlar mı ‘O Başika kampı kurulduğunda siz neredeydiniz?’ O günden bugüne hiç sesiniz çıkmadı. Ve şimdi yeni, bölgedeki bazı gelişmeler üzerine böyle bir adım atıyorsunuz. Başika kampını güçlendirmek üzere buradaki eğitim ekiplerimizi daha da artırmış olduk. Bunlar tamamıyla bir muharip güç olarak orada değiller. Daha çok eğitici olarak oradalar.

Haberin Devamı

SÜNNİLERİN GÜVENLİĞİ

Şu anda biz mezhepçiliğin tam mânâsıyla karşısında olan bir ülkeyiz. Burada mezhepçiliği yapanlar bellidir. Kimdir? İran’dır, Irak’tır. Irak şu anda İran’la böyle bir mezhepçilik başlığında maalesef, üzülerek bunu müşahade ediyoruz, işbirliği halindedir. Ve bu işbirliği aynen Suriye’de de devam etmektedir. Suriye’deki sıkıntının altında ne yatıyor? Yine mezhepçilik yatıyor. Şu anda burada bu adım atılırken buradaki Sünnilerin durumu ne olacak? Burada Sünni Araplar var, Sünni Türkmenler var, Sünni Kürtler var... Bunların güvenliği ne olacak? Bütün bunların bir eğit-donatla bir güvenlik altında kendilerini koruma iç güdüsüne ihtiyacı var. Ve burada atılan adımların hepsi buna yöneliktir. Bakın, uzun bir zamandır özellikle Kuzey Irak Kürt Yönetimi birçok haklarını kaybetmiş durumdadır. Bunların haklarının verilmesi lâzım. Bölgede yaşayan Araplar, birçok haklarını kaybetmiş durumdalar. Yani adil bir yönetim anlayışını maalesef göremiyoruz şu anda Irak’ta. Bundan dolayı da halkın ciddi bir kısmı endişe içinde.”       

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!