Kadın hakları için yürüdüler 

Güncelleme Tarihi:

Kadın hakları için yürüdüler
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2023 07:00

Kadınlar Günü çerçevesinde dünyanın dört bir yanında yürüyüşler düzenlendi, mitingler yapıldı. Eylemler Afganistan, İran, ABD ve Ukrayna başta olmak üzere kadın haklarının gerileme yaşadığı bir ortamda düzenlendi. 

Haberin Devamı

Dün, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle, dünyanın birçok noktasında etkinlikler ve gösteriler düzenlendi. Yakın dönemde Taliban hükümetinin Afganistan’da kadın haklarına ağır darbe vuran kararları, İran yönetiminin Mahsa Amini protestolarını güçle bastırması, ABD’de kürtaj haklarına getirilen kısıtlamalar ve Ukrayna savaşının çatışma bölgesindeki kadınların hayatlarını derinden etkilemesi gibi gelişmeler küresel ölçekte kadın hakları konusundaki ilerleyişe büyük darbe vururken, dünyanın farklı şehirlerinde kadınlar bu gerileyişe tepki göstermek için sokaklara döküldü.

EN KÖTÜSÜ AFGANİSTAN

Afganistan’ın başkenti Kabil’de az sayıda kadının katıldığı bir gösteri düzenlendi. Birleşmiş Milletler’e göre kadın hakları açısından dünyanın en baskıcı ülkesi olan Afganistan’da, Taliban’ın Ağustos 2021’de ülkede yönetimi yeniden ele geçirmesiyle birlikte kadın haklarına büyük darbe vuruldu. Taliban yönetimi, kadınların eğitim hakkını, iş hayatındaki, sosyal hayattaki ve kamusal alandaki varlıklarını büyük ölçüde kısıtlayan kararlar aldı.

Haberin Devamı

Kadın hakları için yürüdüler

Filipinler

TAHRAN’DA PROTESTOLAR

Geçen yıl eylül ayından bu yana Mahsa Amini protestolarının yaşandığı İran’ın başkenti Tahran’da da kadınlar yürüyüş düzenledi. Bu kez İran’daki okullarda kızların zehirlenmesini protesto eden yürüyüşçüler, “Kadın, hayat, özgürlük” sloganları attı. İngiltere’nin başkenti Londra’da ise İran Büyükelçiliği’nin önüne yürüyen göstericiler, Amini protestolarında hayatını kaybeden kadınların fotoğraflarını taşıdı.

Kadın hakları için yürüdüler

Almanya

ZELENSKİ’DEN TEŞEKKÜR

Ukrayna’da bir yılı aşkın süredir devam eden savaş nedeniyle milyonlarca insan yerinden olurken, kadınların hayatları da derinden etkilendi. Ukrayna lideri Volodimir Zelenski dün bir video-mesajda kadınlar gününü kutlarken, “Çalışan, öğreten, kurtaran, iyileştiren, savaşan Ukrayna için savaşan tüm kadınlara teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

JAPON KADININ TALEBİ

Pakistan’daki farklı şehirlerde de kadınlar, yetkililerin engelleme çabalarına rağmen gösteriler düzenledi. Filipinler’in başkenti Manila’da sokağa inen kadınlar eşit haklar için çağrı yaptı. Japonya’da ise kadın aktivistler dün yapılan gösterilerde hükümetin evli çiftlere iki soyadı kullanma hakkı verilmesi talebini yineledi. Ülkedeki mevcut yasaya göre evlilikte karı ya da kocanın soyadından birinin alınması öngörülürken, çoğu kadının kocalarının soyadlarını benimsemeleri yönünde toplumsal baskıyla karşı karşıya kaldığı vurgulandı. Paris’te kadınlar iş hayatındaki eşitsizliklere dikkat çekerken, ABD’deki gösterilerde ise kürtaj hakkını kısıtlayan kararlara tepki gösterildi.

Haberin Devamı

Kadın hakları için yürüdüler

İSPANYA’DAN 8 MART ADIMI

Kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği konularında dünyanın en iyi ülkelerinden biri olan İspanya’da sol koalisyon hükümeti “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” dolayısıyla kadınlara yönelik pozitif ayrımcılığı içeren yasa tasarısını kabul etti. Tasarı 250’den fazla işçi çalıştıran şirketlerde, kamu kurum ve kuruluşlarında yönetici kadrosunun en az yüzde 40’ının kadın olması garanti altına alınacak. İspanya’nın mevcut 22 kişilik bakanlar kurulunda 14 kadın bakan bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!