İsveç’ten Ankara’yı ikna hamlesi

Güncelleme Tarihi:

İsveç’ten Ankara’yı ikna hamlesi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2023 07:00

NATO üyeliği Türkiye vetosuna takılan İsveç, Ankara’nın itirazını aşmak için girişimlerini sürdürüyor. Son olarak terör yasasında yeni bir sıkılaşma kabul edildi. Yasanın, uygulamada neyi değiştireceğini görmek isteyen Türkiye’deki seçimler nedeniyle adaylık onayının temmuz ayındaki NATO zirvesine yetişmesi güç.

Haberin Devamı

Finlandiya geçen ay NATO’ya girerken aynı anda başvurmasına rağmen terörle mücadele politikaları Ankara’yı tatmin etmediği için beklemek zorunda kalan İsveç, Türkiye’nin beklentilerini karşılama konusunda belirleyici olacağını düşündüğü önemli bir adım attı. Mevcut kuralları katılaştıran ve 1 Haziran’da yürürlüğe girecek olan yeni terörle mücadele yasası, önceki gün İsveç Parlamentosu’nda 34’e karşı 268 oyla kabul edildi. Oylamada 47 parlamenter ise çekimser kaldı. Yasanın geçmesiyle birlikte sorulan ana soru, Türkiye’nin tavrının değişip değişmeyeceği.

İsveç’ten Ankara’yı ikna hamlesi

TÜRKİYE’NİN TAVRI DEĞİŞİR Mİ

Yasanın geçmesi önemli bir adım olarak değerlendirilse de Ankara somut uygulama görmek istiyor. NATO’da, 11-12 Temmuz’da Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta yapılacak zirvede İsveç’i tam üye olarak görme beklentisi ise sürüyor. Kabul edilen yasa, aşırılık yanlısı bir örgüte, grubu desteklemek, güçlendirmek ya da teşvik etmek amacıyla katılmaktan hüküm giyen kişiler için dört yıla kadar hapis cezası öngörüyor. Suçun ciddi olduğu durumlarda bu ceza sekiz yıla kadar yükseltilebiliyor. Mevzuat, bir terör örgütünün lideri olarak tanımlanan bir kişinin ömür boyu hapis cezası almasını öngörüyor. Yasayla, bir terör örgütünü finanse etmek, örgüte eleman toplamak ve alenen destek vermek, bu tür bir gruba katılma niyetiyle yurtdışına seyahat etmek de yasadışı hale geliyor.

Haberin Devamı

UYGULAMA BEKLENECEK

Türkiye’deki seçimler öncesinde İsveç’in olası üyeliği konusunda yapılan açıklamalarda azalma hissedilse de üye ülkeler çeşitli seviyelerde nabız yoklamaya devam ediyor. NATO’daki genel arzu İsveç’in, Vilnius Zirvesi’nde İttifak’ın 32’inci üyesi olarak masada olması. Türkiye ise bu konudaki “baskılara” kapıyı kapalı tutmayı sürdürüyor. Ankara, İsveç’in yasa bağlamında somut adımlarını görmekten yana. Bu adımlar görülmeden tavır değişikliğine gidilmesi ve diğer ülkelerin telkinleriyle adım atılması ihtimali oldukça düşük.

Haberin Devamı

TEKNİK ZORLUKLAR DA VAR

İsveç’in atacağı adımların yeterli bulunması halinde ise üyeliğe yeşil ışık konusunda seçimlerle bağlantılı teknik bir sorunun gündeme gelme olasılığı yüksek. Seçimlerden sonra oluşacak yeni TBMM’nin İsveç’in üyeliği için gerekli onayı zirveye yetiştirme ihtimalinin düşük olduğu belirtiliyor. Ankara’nın tatmin olması ve olası onayın zirveye yetişmemesi halinde Türkiye’nin zirvede güçlü bir siyasi açıklama yapması, onay sürecinin ise sonrasında TBMM tarafından mümkün olan en kısa sürede tamamlanması formülü üzerinde duruluyor. İsveç, Türkiye’nin yanı sıra Macaristan’ın da üyeliğe ilişkin onay sürecini tamamlamasını bekliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!