İsveçli koalisyon ortağından şok sözler

Güncelleme Tarihi:

İsveçli koalisyon ortağından şok sözler
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2023 07:00

İsveç’te hükümette yer alan aşırı sağcı İsveç Demokratları Partisi’nin Genel Sekreteri Richard Jomshof, Kuran yakma eylemleri karşısında Türkiye’nin tepkisinin abartılı olduğunu öne sürerek “Üzülürlerse 100 adet daha yakın” dedi.

Haberin Devamı

DANİMARKA ve İsveç vatandaşı olan aşırı sağcı politikacı Rasmus Paludan’ın Türkiye’nin İsveç ve Danimarka Büyükelçiliklerinin önünde Hz. Muhammed’e hakaretler edip Kuran-ı Kerim yakmasının etkileri sürerken İsveç siyasetinden provokasyon gibi bir açıklama daha geldi.

AKIL ALMAZ İFADE

İsveç Demokratları Partisi (SD) lideri Jimmie Akesson, hükümet ortağı olduğu Başbakan Ulf Kristersson’u Müslümanlara karşı beslediği sempati sebebiyle eleştirdi. Aynı partinin genel sekreteri olan ve İsveç Meclisi’nde adalet komitesinin başkanı olan Richard Jomshof daha da ileri giderek “Kuran yakmak ifade özgürlüğünün yanlış kullanılmasıdır. Ama Türkiye’nin tepkisi abartılı. Üzülürlerse 100 tane daha yakın” diye konuştu. Skandal sözleriyle tepki çeken Jomshof kendini, “İfade özgürlüğü NATO üyeliğinden daha önemlidir” diyerek savundu, İsveç hükümetine Türkiye’ye karşı taviz vermeme çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

AŞIRI SAĞCI PARTİ

1980’lerin sonunda bir neo-Nazi hareketinden doğan İsveç Demokratları Partisi, uzun süre diğer partiler tarafından dışlandı. SD, yıllar içinde imajını düzeltmeye çalışırken oylarını da artırmayı başardı. Geçen eylül ayında yapılan seçimlerde yüzde 20’den fazla oy alarak tarihi bir zafer eden aşırı sağcı parti, hükümette bulunan sağ blokta en çok milletvekiline sahip parti olarak da göze çarpıyor. İsveç basını ise hükümette, Başbakan Kristersson’un lideri olduğu Ilımlı Parti’nin SD’yi yumuşatmak yerine zaman içerisinde aşırı sağcı partinin benimsediği politikalara yaklaştığı değerlendirmesini yapıyor.

 

İSVEÇ: ÜYELİK SÜRECİ DURAKLADI

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hedef alan gösteri ve İslam karşıtı siyasetçi Rasmus Paludan’ın Kuran yakma eylemlerinin İsveç’in NATO üyeliği sürecini duraklattığını söyledi. Billström, “Son haftalarda yaşananlar, sürecin geçici olarak durmasına neden oldu” derken, ofisinden yapılan açıklamada “bakanın NATO’ya başvuru sürecinin durmasını kast etmediği” vurgulanarak hükümetin muhtıraya uymaya devam edeceği kaydedildi.

 

Haberin Devamı

5 ÜLKEDEN TUHAF ‘TERÖR’ UYARISI

Aşırı sağcı Paludan’ın provokasyonları sonrası ABD, Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya Türkiye için terör uyarısında bulundu. ABD Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada, “Avrupa’da yaşanan Kur’an yakma olaylarının ardından ABD hükümeti, vatandaşlarını teröristlerin Türkiye’deki ibadethanelere olası misilleme saldırılarına karşı uyarıyor” denilirken Türkiye Dışişleri Bakanlığı da ABD’ye ve Avrupa’ya seyahat edecek vatandaşlar için “şiddet ve ırkçılığa dikkat etmeleri yönünde” uyarı yayımladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!