İsveç’in yaptığı AİHS’ye aykırı

Güncelleme Tarihi:

İsveç’in yaptığı AİHS’ye aykırı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2016 14:56

İsveç’te UETD, 14 Ekim 2016 Cuma günü ‘15 Temmuz – Kanlı Darbenin Perde Arkası’ adıyla panel düzenleyecekti. Türkiye’den katılacak bazı gazeteciler darbe gecesi ve sonrasını anlatacaktı. Bu panel için Stockholm’de bir okul salonu tutuldu. Ancak Stockholm Belediyesi girişimlerde bulunarak, okula bu panelin yaptırmasını iptal ettirdi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü böyle bir girişim ve iptali basın özgürlüğüne ağır bir darbe olarak niteledi. Yapılan açıklamada şöyle denildi: 

“Basın ve ifade özgürlüğüne yapılan bu saldırı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) ifade özgürlüğünü düzenleyen 10’uncu maddesine aykırıdır. AİHS’nin ilgili maddesi ifade özgürlüğünü, kamu makamlarının müdahalesi olmaksızın ve ülke sınırları gözetilmeksizin, kanaat özgürlüğünü, haber ve görüş alma ve de verme özgürlüğü kapsayacak şekilde tanımlamaktadır.
Ülkemizin demokratik, parlamenter sistemine yönelen 15 Temmuz hain darbe girişiminin uluslararası kamuoyuna anlatılması amacıyla düzenlenmesi planlanan panelin iptal edilmesi ve Türk gazetecilerin konuşturulmaması, İsveç’in basın özgürlüğü yasasının dünyadaki en eski yasal mevzuatına sahip ülke olması geleneğiyle bağdaşmamaktadır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!