İsveç: Kuran yakılmasını kınıyoruz

Güncelleme Tarihi:

İsveç: Kuran yakılmasını kınıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2023 07:00

İSVEÇ hükümeti, Stockholm’deki merkez cami önünde Kuran yakılmasını kınadı. Eylemin “İslamofobik” olduğu vurgulanan Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, “İsveç hükümeti, bu eylemin Müslümanlara karşı saldırgan olabileceğini tamamen anlıyor.

Haberin Devamı

Şiddetle kınadığımız bu eylem, hiçbir şekilde İsveç hükümetinin görüşlerini yansıtmıyor” ifadeleri yer aldı. Öte yandan metne, İsveç’te ifade özgürlüğünün anayasal güvence altında olduğu notu da düşüldü. Daha önce de İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, “Yasal olan her şey aynı zamanda münasip değildir” diyerek Kuran yakılmasına tepki göstermişti.

İİT’DEN ULUSLARARASI HUKUK ÇAĞRISI

Irak göçmeni Salwan Momika adlı kişi, Stockholm’de Kuran yakmak istemiş, polisin başlangıçtaki itirazına rağmen mahkeme eylemin ifade özgürlüğü sınırları içinde olduğuna hükmetmişti. Bunun üzerine provokatif eylem, Kurban Bayramı’nın ilk günü polis koruması eşliğinde gerçekleştirilmişti. İsveç’in açıklaması dün, Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde yapılan olağanüstü İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısından hemen sonra geldi. Aralarında Türkiye’nin de olduğu İİT üyeleri, benzer eylemlere karşı ortak hareket çağrısı yaparken, “Dini nefreti açık şekilde yasaklayan uluslararası kanunlara göre ilgili girişimlerde bulunma” kararı alındı.

Haberin Devamı

BM: İĞRENÇ BİR EYLEM

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de Kuran yakma eylemiyle ilgili Irak Dışişleri Bakanı’nı aradı. Bakan Fuat Hüseyin ile görüşmesinde Guterres, eylemi kınadı. Irak makamlarından yapılan açıklamaya göre Guterres görüşmede, bu “iğrenç hareketi” kınadığını belirtti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!