İsrail BM okulunu vurdu: 15 kişi öldü

Güncelleme Tarihi:

İsrail BM okulunu vurdu: 15 kişi öldü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2014 07:54

Gazze'den son kötü haber bu sabah saatlerinde geldi. İsrail ordusu, Filistinli sığınmacıların bulunduğu Gazze'deki Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'na (UNRWA) saldırı düzenledi. Olayda 15 kişi yaşamını yitirirken, onlarcası da yaralandı. Bu son saldırıyla birlikte İsrail'in 7 Temmuz'da başlattığı operasyonda yaşamını yitiren Filistinlilerin sayısı bin 283'e ulaştı. Gazze'deki dram, gün geçtikçe katlanarak artıyor.

Haberin Devamı

Gazze'de görevini fiilen sürdüren eski Filistin Hükümeti Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, basına yaptığı açıklamada, "İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyinde içerisinde onlarca Filistinli sığınmacının bulunduğu UNRWA'ya bağlı okula düzenlediği bombardımanda hayatını kaybedenlerin sayısı ilk açıklamamızda olduğu gibi 20 değil, 15 kişidir. Saldırılarda en az 100 kişi yaralandı. Ölü ve yaralı sayısının artmasından endişe ediyoruz" dedi.

Sağlık Bakanlığı'ndan gece saatlerinde yapılan ilk açıklamada, İsrail ordusunun, Filistinli sığınmacıların bulunduğu Gazze'deki Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'na (UNRWA) bağlı bir okula düzenlediği saldırıda, ilk belirlemelere göre çoğunluğu kadın ve çocuk 20 kişinin hayatını kaybettiği, onlarca kişinin yaralandığı ifade edilmişti.

Kudra, İsrail'in Gazze Şeridi'ne başlattığı saldırıların 24'üncü gününde ölü sayısının bin 283'e yükseldiğini, yaralı sayısının ise 7 bin 170 olduğunu kaydetti. Yaşamını yitirenlerin 250'den fazlası çocuk.

Haberin Devamı

İsrail BM okulunu vurdu: 15 kişi öldü
İsrail mültecilerin sığındığı BM okulunu vurdu


'BM SESSİZLİĞİNİ BOZ'
Filistin İçişleri Bakanlığı da yaşanan bu son olay karşısında UNRWA'ya İsrail saldırılarına karşı sessizliğini bozma çağrısında bulundu. İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Filistinli sığınmacıların bulunduğu UNRWA'ya bağlı birkaç okula düzenlenen bombardımanda onlarca şehit verildi. Son olarak Gazze'nin kuzeyindeki Ebu Huseyin adlı okul bombalandı. Ne yazık ki UNRWA'dan ne bir kınama ne de bir suçlama geldi. UNRWA'ya İsrail'in işlediği suçlara karşı sorumluluğunu üstlenme ve çocuk, kadın ve silahsız sivil onlarca Filistinlinin hayatını kaybettiği saldırılara karşı sessizliğini bozma çağrısı yapıyoruz" denildi.

EVLERİNİ TERK EDENLERE YER KALMADI
Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) Gazze'de evlerini terk eden Filistinlilerin sayısının 180 bini aştığını ve bazı bölgelerde sığınmacıların barındırıldığı UNRWA okullarında maksimum kapasiteye ulaşıldığını bildirdi.

UNRWA'dan yapılan yazılı açıklamada, son günlerde evlerini terk eden ve hayatını kaybeden sivillerin sayısının hızla arttığı belirtildi. Kuruluşun sığınma alanlarına başvuruda bulunan sivillerin sayısının tüm Gazze nüfusunun yüzde 10'unu aştığına işaret edilen açıklamada, UNRWA'nın kullandığı 82 okulda 182 bin 604 Filistinlinin barındırıldığı kaydedildi.

Haberin Devamı

UNRWA'nın Filistinlilerin acil yardım ihtiyaçlarını karşılamak için 115 milyon dolara ihtiyaç duyduğu vurgulanan açıklamada, Kuruluşun, Gazze'de yerinden edilenlerin ihtiyaçlarının karşılanması ve insanların yerinden olmalarının önlenmesi için "ümitsiz bir şekilde" çalıştığı ifade edildi. Açıklamada, "Bazı bölgelerde, bütün UNRWA okulları maksimum kapasiteye ulaştı veya aştı" denildi.

Bazı bölgeler için tek seçeneğin hükümet okullarının acil durum barınma yerleri şeklinde kullanılması ve yerel topluluklarca yönetilmesi olduğuna işaret edilen açıklamada, bu barınma yerlerindeki insanların yiyecek, su, jeneratör ve yiyecek dışı gereksinimlerinin UNRWA tarafından karşılanabileceği kaydedildi.

DAHA ÖNCE DE BM OKULUNA SALDIRMIŞTI
İsrail ordusunun, 24 Temmuz'da UNRWA'ya bağlı başka bir okula düzenlediği saldırıda, 15 kişi hayatını kaybetmiş, yaklaşık 200 kişi yaralanmıştı.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıların başladığı günden bu yana 53 İsrail askerinin ve 3 sivilin yaşamını yitirdiğini duyurmuştu. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları ise 110 İsrail askerinin öldürüldüğünü açıklamıştı.

Batı Şeria'da 12 Haziran'da kaybolan 3 Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından Filistinli genç Muhammed Ebu Hudayr, 2 Temmuz'da Yahudi yerleşimciler tarafından kaçırılmış ve yakılarak öldürülmüştü. İsrail, olayların ardından 7 Temmuz'da "Koruyucu Hat" adı altında Gazze'ye havadan, 17 Temmuz Perşembe akşamı da karadan saldırıya geçmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!