İran’da anne babalar endişeli

Güncelleme Tarihi:

İran’da anne babalar endişeli
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2022 07:00

İran’da son bir haftada iki gencin Mahsa Amini protestolarına katıldıkları için kısa sürede idam edilmesi, çocukları tutuklu İranlı anne-babaları korku ve endişeye sürüklüyor.

Haberin Devamı

İran’da 16 Eylül’de başlayan Mahsa Amini protestoları ve rejimin baskısı ülkeyi sarsmaya devam ediyor. İnsan hakları grupları gösterilerde şu ana kadar en az 450 kişi öldü, Birleşmiş Milletler’e göre ise yaklaşık 14 bin kişi tutuklandı. Son derece kısa süren yargılamalar sonucu idam mahkûmiyeti verilmesi ve son bir haftada iki gencin cezasının infaz edilmesi sonrası protesto dalgası daha da alevlenirken anne-babalar ise endişeli.

AİLELER ÇARESİZ

Uluslararası Af Örgütü’ne göre çoğu 20’li yaşlarının başında olan 11 protestocu daha idam cezasına çarptırıldı. İran’da rejimin protestoculara karşı sert tutumu aileleri de çaresiz bıraktı. 20 yaşındaki karate şampiyonu oğlu Mehdi idam hücresinde bulunan baba Maşallah Karami, İran’daki İtimad gazetesine, “Her geceyi bana oğlumun idam haberini vereceklerinden korkarak geçiriyorum” diyor. 

Haberin Devamı

RADYOLOĞA İDAM

İran’da bir radyolog ve eşine verilen cezalar da yankı buldu. Aralık ayı başında protesto gösterileri nedeniyle tıkanan trafikte, araçlarından inerek yürümeye başlayan Hamid Ghare Hassanlou ve eşi Farzaneh, protestocular ve Besiç milisleri arasındaki bir çatışmanın ortasında kaldı. Çatışmada milislerden biri hayatını kaybederken, Hassanlou çifti ertesi gün milisin öldürülmesine karıştıkları iddiasıyla tutuklandı. Hassanlou idam cezasına mahkûm edilirken, eşi ise ziyaretçi hakkı olmadan 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. İran tıp camiası radyologun cezasının iptali için seferber olmuş durumda.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!