Irak'taki Türk vatandaşları için Dışişleri devrede

Güncelleme Tarihi:

Iraktaki Türk vatandaşları için Dışişleri devrede
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2014 10:22

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Gümrükçü, Irak'ın Ramadi kentinde bulunan Türk firmasında görevli 75 Türk vatandaşının yaşanan çatışmalardan etkilenmemesi için bölgedeki yetkililerle sürekli temas halinde olduklarını söyledi.

Haberin Devamı

Anadolu Ajansı'nın bildirdiğine göre, Ramadi kentinin kanalizasyon işlerini yürüten Pikaron adlı firmada görevli 75 Türk ve yanlarında bulunan 10 Iraklı'nın sokağa çıkma yasağı nedeniyle işyerleri ve bulundukları bölgeden ayrılamadığını ifade eden Gümrükçü, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakcı'nın konuyla ilgili olarak el-Enbar valisi dahil tüm yetkililerle ve firma temsilcileriyle temas halinde olduğunu vurguladı.

IRAK'TA MAHSUR KALAN TÜRK İŞÇİLER / FOTO GALERİ

Kentteki Türkler; Irak ordusu, Arap aşiretleri ve El Kaide militanları arasındaki çatışmaların ortasında kalmıştı. Ramadi'deki durum, Pikaron şirketine ait bir şantiyede elektrik-elektronik mühendisi olarak çalıştığını söyleyen Ferit Kantarcı'nın Twitter'da paylaştığı mesajlarla ortaya çıkmıştı.

Haberin Devamı

Kantarcı dün akşam saatlerinde BBC Türkçe'ye yaptığı açıklamalarında Türk çalışanlar olarak Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliği ve şirket ile temas halinde olduklarını ve güvenli şekilde tahliye edilmek istediklerini belirtti.

"TAHLİYE İSTEMİYORLAR"
Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Kaymakcı ise AA'ya yaptığı açıklamada, Irak Dışişleri Bakanlığı, el Enbar valiliği ve bölgenin önde gelen aşiret liderleriyle sürekli görüştüklerini belirtti. Kaymakcı, Türk işçilerin bulunduğu bölgeye ilave güvenliği destek sağlandığını kaydetti.

Bölgede terör örgütü El Kaide'ye karşı bir harekat yürütüldüğünün, yer yer çatışma haberleri aldıklarının ve Türk vatandaşlarının güvenliğini yakından takip ettiklerinin altını çizen Kaymakcı, firma yetkilileriyle ve işçilerle sürekli temas halinde olduklarını, gelişmelere göre ilave tedbirler alınmasını sağladıklarını dile getirdi.

Firmanın sahibi Selami Onur ile de görüştüklerini ve Onur'un kendisine şu aşamada tahliye taleplerinin olmadığını, gelişmelere göre karar vereceklerini söylediğini aktaran Büyükelçi, talep gelmesi halinde Türklerin bölgeden güvenli şekilde çıkarılması için Irak makamları ve yerel yöneticilerle gerekli çalışmaların yapılacağını sözlerine ekledi.

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka da Twitter'dan yaptığı açıklamada, konuyla ilgili Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüştüğünü ve bakanlığın konuyla ilgilendiğini aktardı.

Haberin Devamı

Iraktaki Türk vatandaşları için Dışişleri devrede

ÇATIŞMALAR DEVAM EDİYOR
Bu arada Ramadi’de Sünnilerin gösteri kampının dağıtılmasının ardından başlayan çatışmalar dün üçüncü gününde de devam etti. Başbakan Maliki, tansiyonu düşürmek için ordunun geri çekileceğini söylemişti ama dün geri çekilmeyeceklerini, tersine, bölgeye yeni asker sevk edileceğini duyurdu.

Olaylar, Şii Başbakan Nuri El Maliki karşıtı protesto eylemlerine verdiği destekle bilinen Sünni milletvekili Ahmed el-Alvani’nin cumartesi günü Ramadi’deki evine yapılan kanlı baskınla gözaltına alınmasının ardından başlamıştı. Pazartesi günü de güvenlik güçleri Ramadi’de Sünnilerin protesto kampını dağıtınca Sünni aşiretler isyan başlattı. Askerlerle aşiretlere bağlı silahlı gruplar arasında çatışmalarda en az 14 kişi öldü, dün dört karakol ateşe verildi.

Haberin Devamı

Felluce’nin El Kaide bağlantılı isyancı grubun kontrolüne geçtiği haberleri geldi. Çatışmalar siyasi krizi de beraberinde getirdi. Güvenlik güçleri Ramadi’de gösterilere müdahale edince Meclis Başkanı Usame en-Nuceyfi’nin liderliğini yaptığı “Muttehidun Bloku” üyesi 44 Sünni milletvekili vekillikten topluca istifa etmişti.

İdam cezasına çarptırıldığı için yaklaşık bir yıldır Türkiye’de bulunan Irak’ın Sünni Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi de Enbar halkına destek için istifa ettiğini açıkladı. Maliki’nin ek asker kararının ardından tansiyonun artmasından korkuluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!