İnternet yasasına '1984' benzetmesi

Güncelleme Tarihi:

İnternet yasasına 1984 benzetmesi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2014 15:21

Fransız haber ajansı AFP, dün meclis gündemine gelen “internet yasasını” devletin vatandaşlarını her an izlediği distopik bir dünyayı anlatan '1984' romanına benzeterek kitabın yazarı George Orwell’e göndermeyle “Orwellian” olarak nitelendirdi.

Haberin Devamı

Ajans, hükümetin Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) erişimi engelleme yetkisinin verildiği düzenlemenin, çocukları zararlı içeriklerden koruyacağını söylediğini ancak söz konusu yasayla AB üyelik sürecindeki ülkede kişisel özgürlüklerin daha da aşınacağı eleştirilerini dile getirdi.

Ajansa konuşan Bilgi Üniversitesi’nden hukuk profesörü Yaman Akdeniz, “En rahatsız eden unsur, TİB için 'Orwellian' yeni yetkiler olması. Bu yetki, mahkeme kararı ya da gerekçeli bir neden olmadan yer ve servis sağlayıcılardan bilgi ve veri trafiği istenebilmesini, toplanabilmesini sağlayacak. İnternet politikası açısından siteleri daha fazla kapama, daha fazla kontrol önlemleri Türkiye’yi AB’den uzaklaştırarak belki birkaç adım Çin’e yakınlaştıracak” dedi.

Haberde merkezi New York’ta bulunan Gazetecileri Koruma Komitesi’nin “Yeni internet yasa tasarısı, Türkiye’de basın özgürlüğü krizini daha da derinleştirebilir. Değişiklikler, araştırmacı gazeteciliği daha da zorlaştıracak" açıklamasına yer verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!