İngiltere'de büyük kriz! 100'den fazla okul kapatıldı sırada hastaneler ve mahkemeler var...

Güncelleme Tarihi:

İngilterede büyük kriz  100den fazla okul kapatıldı sırada hastaneler ve mahkemeler var...
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2023 13:14

İngiltere'de okulların açılmasına sayılı günler kala patlak veren 'gaz beton' krizi velileri çileden çıkardı. 100'den fazla okul çökme riski nedeniyle kapatılırken krizin mahkemelere ve hastanelere kadar uzanabileceği iddia ediliyor.

Haberin Devamı

İngiliz yetkililer kapatılan okulların yapımında kullanılan güçlendirilmiş otoklavlanmış gaz beton ya da gözenekli beton (RAAC) olarak bilinen malzemenin çökme riski bulunduğunu belirtiliyor.

Etkilenen okullar yeni düzenlemelere gitmek zorunda kalırken, öğrencilere uzaktan eğitim yapacakları, geçici sınıflarda ders görecekleri veya farklı okullara gidecekleri bildirildi.

İngilterede büyük kriz  100den fazla okul kapatıldı sırada hastaneler ve mahkemeler var...

HÜKÜMET ELEŞTİRİLERİN ODAĞINDA

Guardian gazetesine konuşan bir öğretmen durumu 'tam bir kabus' olarak nitelendirdi.

İngiliz hükümeri güçlendirilmiş otoklavlanmış gaz beton (RAAC) kullanılan 104 okula, tavanların desteklenmesi gibi güvenlik önlemleri alınana kadar etkilenen binaları derhal kapatmalarını emretti.Eğitim Bakanı Gillian Keegan, kararın malzemeyle ilgili "yeni kanıtların" elde edilmesi üzerine alındığını ve hükümetin "temkinli bir yaklaşım" benimsediğini söyledi.

Haberin Devamı

Kararın okulların açılmasına sayılı günler kala alınması öğrencileri ve velileri öfkelendirirken, sendikalar ve muhalefet partileri hükümeti daha önce harekete geçmemekle eleştiriyor.

Hükümet yaptığı açıklamada, 1994'ten beri bazı kamu binalarının gaz beton içerdiğini bildiğini ve 2018'den beri durumlarını takip ettiğini belirtti.

İNGİLİZ BASINI HARİTALARLA LİSTELERİ YAYINLADI

Hükümet, yeni dönemde kapalı tutulacak okulların isimlerini açıklayacağını duyururken İngiliz medyası sunduğu haritalarla kapatılan okulların listesini yayınladı.

İngilterede büyük kriz  100den fazla okul kapatıldı sırada hastaneler ve mahkemeler var...

İngiliz Dailymail gazetesinin hazırladığı liste

KRİZ HASTANELERE VE MAHKEMELERE KADAR UZANABİLİR

Guardian gazetesi gaz beton krizini mercek altına aldığı haberinde uzman görüşlerine yer verdi ve İngiltere'de büyüyen bina krizinin okulların ötesine geçerek hastane ve mahkeme gibi diğer kamu binalarına da yayılabileceğini yazdı.

Loughborough Üniversitesi'nden inşaat mühendisliği ve malzeme profesörü Chris Goodier "sorunun boyutu okullardan çok daha büyük" dedi.

Haberin Devamı

Yapı Mühendisleri Enstitüsü Başkanı Matthew Byatt ise 1960'ların sonu ile 1990'ların başı arasında inşa edilen düz çatılı tüm yüksek binaların Raac içerebileceğini söyledi.

İngilterede büyük kriz  100den fazla okul kapatıldı sırada hastaneler ve mahkemeler var...

GAZ BETON NEDİR? HİÇ FARK EDİLMEDEN ÇÖKEBİLİR

Gaz beton 1950'ler ile 1990'lar arasında çatılarda, zeminlerde ve duvarlarda kullanılan hafif bir beton.

Standart betona göre daha ucuz bir alternatif.

Gazlı, yani "hava kabarcıklı" olduğu için daha az dayanıklı. Yaklaşık 30 yıllık sınırlı bir ömrü var. Yapısal olarak normal betonarmeden önemli ölçüde farklılık gösteriyor.

Loughborough Üniversitesi'ne göre, on binlerce gaz beton panelleri halihazırda kullanımda ve "birçoğu aşınma, yıpranma ve bozulma belirtileri gösteriyor".

Haberin Devamı

Sağlık ve Güvenlik İdaresi, gaz betonun artık ömrünü tamamladığını ve "çok az belirtiyle veya hiç fark edilmeden çökebileceğini" söylüyor.

Yapısal Güvenlik Komitesi de bir açıklama yaparak, "Beton olarak adlandırılmasına rağmen, gaz beton geleneksel betondan çok farklıdır ve yapılış şekli nedeniyle çok daha zayıftır" dedi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!