İdomeni operasyonu

Güncelleme Tarihi:

İdomeni operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2016 01:28

Yunan polisi, mülteci krizinin sembolü haline gelen Makedonya sınırı yakınında bulunan Idomeni kasabasındaki 8 bin 500’den fazla mülteci ve göçmeni tahliye operasyonu başlattı.

Haberin Devamı

AVRUPA’ya göçün önemli duraklarından olan Yunanistan-Makedonya sınırındaki idomeni kasabası tahliye ediliyor. Dün sabah erken saatlerde 1400 polis ile başlayan operasyon çerçevesinde, ilk aşamada1530 mülteci ve göçmen otobüslerle Selanik dışında bulunan ve göçmen kamplarına dönüştürülen terk edilmiş fabrikalara nakledildiler. Yaklaşık 1 hafta süreceği açıklanan operasyonun ilk gününde, Yunan devlet televizyon ERT ve Atina Haber Ajansı’nın (ANA) dışında medya mensupları İdomeni’ye yaklaştırılmadı. Polis, medya mensuplarını operasyon bölgesinden 6 kilometre mesafede tuttu.

Mülteci Krizi Koordinasyon Komitesi Sözcüsü Yorgo Kiriçis, medyaya uygulanan yasak için “Polis öyle uygun gördü” demekle yetindi. Kıyafet değiştirip kendisini mülteci olarak tanıtan bir yabancı gazeteci bir süre için gözaltına alındı. Yunan Polis Teşkilatı (ELAS) ise operasyonun ilk aşamasında Idomeni’deki mülteci ve göçmenlerin mukavemet göstermedikleri belirtildi. Operasyon çerçevesinde Idomeni’de yaklaşık 70 gündür mülteci ve göçmen işgali altında tutulan demiryolu da boşaltılacak.

GAYRİRESMİ MÜLTECİ KAMPI
Geçen yıl 800 binden fazla mülteci ve göçmen, Avrupa ülkelerine gitmek için Idomeni üzerinden Makedonya’ya geçmişti. Makedonya mart ayı başlarında, tel örgü çekerek sınırı kapatınca Idomeni’de 15 bin kişilik gayriresmi bir mülteci kampı oluşmuştu. İdomeni’de karaborsa, fuhuş ve uyuşturucu vakaları yaşanmıştı. Demiryou üzerindeki bir tren vagonu geneleve dönüştürülmüştü. 20 Mart’tan önce Yunanistan’a geldikleri için Türkiye-AB anlaşması kapsamı dışında tutulan ve ya Yunanistan’da kalmak ya da ülkelerine dönmekten başka çareleri bulunmayan Idomeni’deki mülteci ve göçmenler son iki ayda birkaç kez yasadışı yollardan Makedonya’ya geçmeye teşebbüs ettiler. Makedonya son 2 ayda sınırı geçen 10 binden fazla mülteci ve göçmeni Yunanistan’a iade etti.

BAKMADAN GEÇME!