Hizbullah’a susturuculu suikast

Güncelleme Tarihi:

Hizbullah’a susturuculu suikast
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2013 01:19

ORTADOĞU’da sular durulmuyor. Hizbullah’ın, Beyrut’taki İran elçiliği dışında geçen ay yapılan bombalı saldırıların arkasında Suudi Arabistan’ın olduğunu açıklamasından bir gün sonra, Şii örgütün kurucularından, üst düzey komutanlarından Hasan el-Lakkis, suikasta uğradı.

Haberin Devamı

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’a yakın kişilerden biri olan Lakkis, İsrail’e karşı direnişin önemli figürlerinden biriydi ve silah üretiminde uzman bir komutandı. Suikast önceki gece 00.00 sularında Beyrut’un üç kilometre güneybatısındaki Hadaht mahallesinde gerçekleşti. Saldırganlar, işten dönen komutanı evinin altındaki otoparkta pusuya düşürdü. Lübnan güvenlik yetkilileri saldırganların, Lakkis’e arabasında iken susturucu saldırı tüfeğiyle ateş açtıklarını söyledi. Yakın mesafeden kafasına dört, boynuna bir kurşun gelen Lakkis, kaldırıldığı hastanede öldü. Memleketi Baalbek’te dünkü cenazeye binlerce kişi katıldı. Hizbullah örgütü, “Bir mücahit, bir lider olarak gençliğini, tüm yaşamını onurlu direnişe harcayan Hasan el-Lakkis, şehit düştü” açıklaması yaparken suikastle ilgili İsrail’i suçladı.

Hizbullah’a susturuculu suikast

Haberin Devamı

İsrail reddetti

İsrail iddiaları reddederken saldırıyı, Bealbek Özgür Sünniler Tugayı adlı pek bilinmeyen bir örgüt üstlendi. Uzmanlar, Suriye savaşıyla bağlantılı olarak Sünnilerin, Hizbullah komutanını hedef almış olabileceğini söylüyor. İsrail Dışişleri Sözcüsü Yigal Palmor, “İsrail’in bu olayla ilgisi yoktur. Hizbullah herhangi bir olayda otomatikman İsrail’i suçluyor” dedi.

Suriye’de savaştı

Lakis, Hizbullah’ın komutanlarından İmad Mughniye’nin 2008’te Şam’da öldürülmesinin ardından suikaste uğrayan en üst düzey isim. Hizbullah’ın kurucu liderlerinden olan Lakis, yıllardır örgütün teknolojik ve silah çalışmalarını yürütüyordu. İran ve Suriye istihbaratı ile yakın bağı vardı. Reuters ajansının Hizbullah kaynaklarına dayandırdığı haberine göre Esad güçleri safında Suriye’deki birçok çatışmaya katıldı. 2006’da İsrail’in suikast girişiminden kurtuldu, ancak oğlu 1200 Lübnanlının, 150’den fazla İsraillinin öldüğü, 34 gün süren İsrail-Lübnan savaşında yaşamını yitirdi.

Suudi Arabistan’a şok suçlama

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, suikastten önce bir Lübnan kanalına verdiği röportajda İran’ın Beyrut Büyükelçiliği yakınında 19 Kasım’da düzenlenen bombalı saldırıya ilişkin, “Saldırının arkasında Suudi Arabistan istihbaratıyla doğrudan bağlantılı olan Abdullah Azzam Tugayı bulunuyor” demişti. Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman ise “Suudi Arabistan ile ilişkilerimiz ‘asılsız suçlamalar’ nedeniyle bozulmamalıdır” dedi. Nasrallah aynı röportajda “Türklerin Suriye’deki projesinin başarısız olduğunu” da öne sürdü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!