Hindistan’da hakaret protestolarına sert müdahale: 2 ölü

Güncelleme Tarihi:

Hindistan’da hakaret protestolarına sert müdahale: 2 ölü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2022 07:00

Hindistan’da iktidar partisi sözcüsünün Hz. Muhammed’e yönelik hakaret içerikli sözleri ülkede protestoları tetikledi. Göstericilere sert şekilde müdahale eden Hindistan polisi, kalabalığın üzerine ateş açtı. Polis ile protestocular arasında çıkan çatışmalarda iki kişi hayatını kaybetti. En az 130 kişi gözaltına alındı.

Haberin Devamı

GÖREVDEN ALINDI

Başbakan Narendra Modi liderliğindeki Hindistan Halk Partisi (BJP) Sözcüsü Nupur Sharma, geçen hafta katıldığı bir televizyon programında İslam dinine ve Hz. Muhammed ile eşi Hz. Ayşe’ye yönelik hakaret içeren ifadeler kullanmıştı. Tepkiler üzerine Halk Partisi, dini değerleri aşağıladığı gerekçesiyle Sharma’yı görevden ihraç etmişti. Ancak bu adım da protestoları dindirmeye yetmedi.

KOMŞU ÜLKELERE YAYILDI

Geçen cuma namazı sonrası Hindistan’ın Ranchi kentinde başlayan gösteriler hem ülkenin diğer şehirlerine hem de Müslümanların yoğun yaşadığı komşu ülkelere yayıldı. Bangladeş’in başkenti Dakka’da da yüzlerce kişi protesto gösterisi düzenledi.

Uttar Paradesh eyaletinde de polis gözyaşartıcı gaz ile göstericileri dağıttı. Hindistanlı yetkililer, protestocuların belirlenen yürüyüş rotasına uymadığını ve polise taş ve şişe atarak saldırdığını duyurdu. Bazı şehirlerde sokağa çıkma yasağı ilan edilirken, bu bölgelerde internet bağlantısı da kesildi.

Haberin Devamı

DİPLOMATİK TEPKİLER

Bu arada, görevden alınan sözcü Nupur Sharma’nın sözleri, Hindistan’a yönelik diplomatik fırtına da estirdi. Yaklaşık 20 ülkenin temsilcisi, ülkelerindeki Hindistan temsilcisini dışişleri bakanlıklarına çağırarak izahat istedi. 2014 yılından beri iktidarda bulunan ve Hindu milliyetçi politikalar izleyen Nerandra Modi ile partisi Hindistan Halk Partisi, Müslümanlara yönelik ayrımcı politikaları nedeniyle eleştiriliyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!