Halefi kim olacak: Mini Merkel mi Türk dostu aday mı

Güncelleme Tarihi:

Halefi kim olacak: Mini Merkel mi Türk dostu aday mı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2018 01:47

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel’in parti liderliğini bırakacağını açıklaması, koltuğuna oturmak için liberal kanatla koyu muhafazakâr kanat arasında kıyasıya bir yarış başlattı.

Haberin Devamı

Annegret Kramp Karrenbauer (56), Merkel’in prensesi olarak tanınıyor. Ona “Mini Merkel” diyenler var. Partide liberal kanadı temsil ediyor. Saarland Eyaleti’nde 2017 mart seçimlerinde anketlere göre seçimi kaybedeceğini gören Kramp Karrenbauer, talep olmadığı halde Türkiye’deki anayasa referandumu için Türk politikacılara eyalette konuşma yasağı getirdi. Karrenbauer, yeniden başbakan seçilmesine rağmen Merkel onu bu yılın başında Berlin’e çekerek CDU Genel Sekreteri yaptı.

Sağlık Bakanı Jens Spahn (38), parti içinde Merkel’e muhalif koyu muhafazakâr kanadı temsil ediyor. Adayların en deneyimsizi. 15 Temmuz darbe girişimini protesto eden Türklere, “Almanya’da yaşayan Türkler hangi devlete bağlı olduklarına karar vermeli” diyerek tepki göstermişti.
Bir de henüz adaylığını açıklamayanlar var. Biri Başbakan Merkel’e karşı parti içinde iktidar yarışını kaybeden, partinin koyu tutucu kanadından Friedrich Merz.
İkinci gizli aday ise Almanya’nın en büyük eyaleti Kuzey Ren Vestfalya’nın Eyalet Başbakanı Armin Laschet. 57 yaşındaki Armin Laschet, Merkel’e bağlılığıyla tanınan bir politikacı. Laschet, Türklere yakınlığıyla biliniyor. Kaleme aldığı “Yükselenlerin Cumhuriyeti ve Göç bir Şans” adlı kitabında, göçün Almanya için bir şans olduğunu anlatıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!