Gözler orta sınıfta

Güncelleme Tarihi:

Gözler orta sınıfta
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2017 10:00

Almanya’da 24 Eylül’de yapılacak Federal Meclis seçimleri öncesi köklü partilerin hepsi de gözlerini orta sınıfa dikti. Tabii aynı zamanda orta sınıfın hem gönlünü, hem de oyunu almak için partiler arasında adeta bir ‘vergi indirimi’ vaadi yarışı da başladı.

Haberin Devamı

Gözler orta sınıfta
ALMANYA’nın yalnız Bavyera Eyaleti’nde seçimlere giren ve kardeş parti olarak bilinen Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) dar ve orta gelirlilerin vergi yükünün azaltılması için kolları sıvadı.
Bavyera Eyalet Başbakanı ve CSU Genel Başkanı Horst Seehofer, seçmenlere son dönemlerin en büyük vergi indirimi vaadiyle sahneye çıktı.
Ülkede vergi girdisinin son yıllarda sistematik olarak arttığına dikkati çeken Seehofer, bu olumlu gelişmelerin özellikle dar ve orta gelirlilere yansıtılacağını şimdiden ilan etti.

****
Her ne kadar Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, kardeş parti liderinin bu önerisine çok sıcak bakmasa da, genel seçim öncesi bir kardeş kavgası yaşanmasına yol açmamak için sessiz kalmayı yeğledi.
Aynı zamanda CDU Genel Başkanı olan Başbakan Angela Merkel de öyle.
Ama orta sınıfın gönlünü almadan oylarını da alamayacağını ve seçimleri kazanamayacağını da çok iyi bilen Başbakan Merkel, Temmuz ayında resmen açıklayacakları seçim programında kesinlikle vergi indiriminin ve yeni yatırımların artırılmasının yer alacağını açıkladı.
Ancak kardeş parti CSU’yu kızdırmamak için şu aşamada herhangi bir rakam vermeye yanaşmadı.

Haberin Devamı

***
Sosyal Demokrat Parti (SPD) de dar ve orta gelirlilerin vergi yükünün azaltılmasının kesinlikle seçim programında yer alacağını ilan etti.
Tabii bu bağlamda alt ve orta sınıfın vergi yükünün azaltılması için zenginlerden daha fazla vergi alınması, yani birkaç yıl önce çok tartışılan zengin vergisinin hayata geçirilmesi de yeniden gündeme geldi.

***
Yeşiller geçmişten ders almış olmalılar ki, bu sefer seçim öncesi vergi artışı söylemini hiç ağızlarına almamaya gözen gösteriyorlar.
2013 yılında yapılan seçim öncesi “Yüksek gelirlilerden daha fazla vergi alacağız” diyerek meydanlara çıkan Yeşiller’in bu söylemi halk tarafından herkese vergi artışı olarak algılandı.
İşte bu yüzden de seçmenler Yeşiller’i sandık başında cezalandırdı.
Bunun bir hata olduğunu anlayan ve başbakanlığı döneminde “Seçimlerden sonra vergileri artıracağımızı seçimden önce ilan edecek kadar enayi değilim” diyen Turgut Özal’ı örnek almış olmalılar ki, Yeşiller de dar ve orta gelirlilerin vergi yükünün 12 milyar euro azaltılması vaadiyle yollara düştü.
Aynı zamanda vergiden muaf dilimin çalışan eşlerden ikisi için de geçerli olması da Yeşiller’in gündeminde.

Haberin Devamı

***
Sol Parti ise gözlerini zenginlere dikti.
Sol Parti, dar ve orta gelirlilerin vergi yükünün azaltılmasını, buna karşın iyi kazananlardan daha fazla vergi alınmasını istiyor.
Yılda 70 bin euronun üzerinde kazananlardan yüzde 53, 260 bin euronun üzerinde kazananlardan da yüzde 60 vergi alınmasını öneriyor.
Tabii 1 milyon euronun üzerindeki varlıklar için ayrıca ek varlık vergisi alınmasını da.

***
Yeniden Federal Meclis’e girmeyi hedefleyen Hür Demokrat Parti (FDP) de yalnız dar ve orta gelirlilerin değil, normal gelirlilerin de vergi yükünün azaltılmasını istiyor.
Tabii normal gelirliler ile neyin kast edildiği henüz somut değil.
Vergi ve işsizlik ve diğer sosyal sigorta kesintilerinin kazancın yüzde 50’sini geçmemesini de istiyor FDP’li liberaller.
Sağ popülist Almanya İçin Alternatif (AfD) ise bu konuda da tam popülist bir tutum sergiliyor.
“Vergi artışına hayır” diyor.
Evet, Almanya’da genel seçimlere 4 ay kala partiler arasında seçim vaadi yarışı başladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!