Göç karşıtı Kurz AB’nin başında

Güncelleme Tarihi:

Göç karşıtı Kurz AB’nin başında
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2018 22:39

Avrupa’nın en genç başbakanı olan 31 yaşındaki Sebastian Kurz, Avusturya’nın dönem başkanlığını üstlenmesi nedeniyle bugünden itibaren altı ay boyunca Avrupa Birliği’nin dümenine geçiyor.

Haberin Devamı

AVRUPA Birliği’nin mültecilere yönelik politikasını belirgin şekilde sertleştirdiği ve uygulaması insan hakları açısından sorunlu olabilecek bazı kararlara imza attığı bir dönemde dönem başkanlığı bugün Avusturya’ya geçti. Aşırı sağın koalisyon ortağı olarak iktidarda olduğu Avusturya, önümüzdeki altı aylık dönemde AB’nin politikalarına yön verecek. Birkaç yıl öncesinin çömez siyasetçisi, ABD’nin yeni Almanya Büyükelçisi Richard Grenell’in deyimiyle, şimdilerin ‘rock yıldızı’ Başbakan Sebastian Kurz kaptanlığında geçecek altı ayın Türkiye’nin AB süreci açısından ‘kayıp dönem’ olma ihtimali oldukça yüksek.
Dünyanın en genç devlet lideri olan Kurz, son dönemde AB içindeki rüzgârları iyi hissedip ona göre strateji belirlemesi, hatta bazen bu rüzgârlara yön vermekte oldukça başarılı olmasıyla dikkat çekiyor. Tarzı ve dinamikliği Kurz’un AB sahnesinde sağlam bir yer edinmesinde etkili oldu. En dikkat çeken ‘başarısı’ ise koalisyon ortağı olarak, Neonazi geçmişi olan bazı isimleri de barındıran, aşırı sağcı FPÖ’nün AB tarafından kabullenilmesini sağlamak oldu.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’YE DE KARŞI

Mültecilere karşı AB duvarlarının yükseltilmesini isteyenlerin en önemli temsilcilerinden biri haline gelen Kurz, liderler seviyesinde, Türkiye karşıtlığının da öncü ismi durumunda. Kurz, iki yıldır Türkiye’nin üyelik müzakerelerinin sonlandırılmasını sağlamaya çalışıyor. Bu çabalar şu ana kadar sonuç vermese de son dönemde Türkiye’ye ilişkin AB belgelerinin sertleşmesinde Viyana oldukça etkili oldu.

TÜRKİYE YOK SAYIYOR

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik geçtiğimiz haftalarda Avusturya’nın dönem başkanlığının yok sayılacağını söylemişti. Avusturya da altı aylık programında Türkiye’yi es geçti. 70 sayfadan oluşan belgede, genişleme sürecine önemli yer ayırılırken Türkiye’ye bir kelimeyle bile yer verilmedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, önceki gün yaptığı açıklamada, “Avusturya’nın dönem başkanlığında olumlu adımların atılacağını düşünmediğini” net şekilde dile getirdi. Avusturya döneminde Türkiye ile ilişkilerde belirgin bir ilerleme olmayacağı Brüksel’de de hâkim bir görüş.
Ankara-Viyana hattında gergin ilişkilere dikkat çeken bir AB diplomatı, “Avusturya’nın planlamasında Türkiye’nin yer almadığı bir gerçek. Bu dönemde, mevcut sorunlara sorun eklemekten kaçınılması tüm tarafların çıkarına olacaktır” dedi. Ankara, 2012’nin ikinci yarısında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) altı aylık dönem başkanlığını ‘yok saymış’ ve ilişkileri AB Komisyonu ve AB Konseyi aracılığıyla sürdürmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!