Gemiler yola çıkmaya hazır

Güncelleme Tarihi:

Gemiler yola çıkmaya hazır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2022 07:00

Tahıl koridoru ile ilgili önemli mesajlar veren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, gemilerin Odesa’dan ayrılmaya hazır olduğunu söyledi. İlk geminin de bugün yola çıkabileceğini kaydetti.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, tahıl koridoru anlaşması çerçevesinde ilk gemilerin Odesa limanlarından çıkmaya hazır olduğunu belirterek, “Bir-iki pürüz var, eğer her şey toparlarsa ilk geminin yarın (bugün) yola çıkma ihtimali yüksek görünüyor” dedi. Dün sabah Kanal 7’de soruları yanıtlayan Kalın, gündeme ilişkin özetle şunları söyledi:

‘EŞGÜDÜM GEREKTİRİYOR’

“(Tahıl koridoru) Gemilerin Odesa limanlarından çıkmasıyla ilgili hazırlıklar bir noktaya geldi. Gemiler yüklendi, çıkmaya hazır. Bir gemi Odesa’daki üç limandan çıkacak. Hangi koridor, hangi limandan çıkacak, kim denetleyecek; bunların hepsi iyi bir eşgüdüm gerektiriyor. Bir-iki pürüz var, eğer her şey toparlarsa ilk geminin yarın (bugün) sabah çıkma ihtimali yüksek görünüyor. Henüz yola çıkmış değil ama eli kulağında. Öbür gün (yarın) en geç gemilerin çıkmaya başladığını göreceğiz. Maalesef savaş devam ediyor. Ukrayna haklı olarak ‘Anlaşmaya onay verdik ama savaş farklı cephelerde şiddetlenirse, esirler öldürülürse sevkıyat sıkışır’ diyor. Ukrayna ve Rusya’nın 50-60 milyon ton tarım ürünlerini uluslararası piyasaya çıkarılması gündemimizde. Her şey yolunda girerse devam edecek operasyon. Bunun emniyetini sağlamak için başka cepheleri sağlam tutmamız gerekiyor. Bundan sonraki seyrini takip etmemiz gerekiyor. Cumhurbaşkanımızın liderlerle yürüttüğü diploması çok önemli.

Haberin Devamı

Gemiler yola çıkmaya hazır

‘DİPLOMASİNİN ZAFERİDİR’

Elbette bu anlaşma Türk diplomasisinin bir zaferidir. Bütün dünyanın bu anlaşmayı sadece alkışlaması yetmez. Başka alanlarda da bunu desteklemesi gerekir. Tahıl sevkıyatı anlaşması başarıyla uygulanırsa bunun bir ateşkes, esir mübadelesi, barış görüşmelerine zemin hazırlaması ihtimal dışı değildir. Eğer savaşı durdurma yönünde uluslararası toplum ciddi irade koymazsa biz 2-3 ay sonra yeniden savaşı konuşuruz. Eşzamanlı olarak rahatlama içerisinde olamayız. Anlaşmayı yaptık, görevimizi bitirdik, siz işinize bakın durumunda değiliz. Yapılan tahıl anlaşmasını korumamız gerekiyor. Diplomatik girişimlerimiz bu çerçevede devam edecek. Tahran’daki görüşmeler, Putin’le, Zelenski ile yapılan görüşmeler tahıl trafiğinin başlamasının nedenidir. Bu kadar görüşme olmasaydı bu sevkıyatı yapmak mümkün olmazdı. Hem Batı’ya, hem Rusya’ya hem de Ukrayna tarafıyla diplomatik görüşmeler gerçekleştirebilen başka lider yok.

SOÇİ ZİYARETİ

Haberin Devamı

(Erdoğan’ın Soçi ziyareti) Bu cuma Soçi’ye gideceğiz. Bütün bu konuları görüşeceğiz. Tahıl sevkıyatı, Karadeniz, enerji ve gıda güvenliği, savaşı konuşacağız. Rusya ile ekonomik, ticari ilişkilerimiz var. (Ortak silahlı insansız hava aracı teklifi) Ortak değil de biraz yarı şaka yarı ciddi Sayın Putin, ‘Ukrayna’ya SİHA veriyorsunuz, bize de versenize, biz de almak isteriz Bayraktarları’ dedi. Cumhurbaşkanımız da tebessüm etti. Bakabiliriz, konuşabiliriz gibisinden. Taahhüt söz konusu değil.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!