Fransa'yı karıştıran saldırgan, Brevik izleri taşıyor

Güncelleme Tarihi:

Fransayı karıştıran saldırgan, Brevik izleri taşıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2013 16:03

Son bir haftadır düzenlediği üç silahlı saldırı ve bir rehin alma olayıyla Fransız polisini peşinden koşturan ve dün yakalanan kişinin 48 yaşındaki Abdülhakim Dekhar olduğu kesinleşti. Uzmanlar, Dekhar'ın Norveç'i kana bulayan Anders Breivik gibi "toplumun gidişinden rahatsız olan" bir saldırgan profili çizdiği görüşünde.

Haberin Devamı

Paris’in kuzey banliyösü Bois Colombes'daki bir park alanında iki mektup bırakarak intihara teşebbüs eden Dekhar’ın 1994 yılında Paris’i birbirine katan ve dört polisi öldüren Rey-Maupin çiftine yardım ve yataklık etmekten dört yıl ceza aldığı ortaya çıktı.

20 yıl önce anarşist ve radikal sol gruplarla ilişkili olan Dekhar’ın 15 yıl izini unutturduktan sonra yeniden ortaya çıkmasının nedenleri hala bilinmiyor. Bıraktığı iki mektupta medyayı eleştiren Dekhar, “faşist komploya ortak olan ve kapitalizmin yalanlarını halka küçük dozlarla yutturan o.... gazetecileri hedef aldığını" yazdı.

DÖRT YIL CEZAEVİNE GİRMİŞTİ
Fransa’da Holywood dizilerini aratmayan bir kovalamaca sonunda yakalanan Dekhar, Metz kenti yakınlarında doğan Cezayir asıllı bir Fransız vatandaşı. Ülkeyi 1994 yılında sarsan ve güvenlik güçlerinden silah çalmaya çalışan iki gencin adıyla anılan Rey-Maupin olayından yargılanan Dekhar, dört polisin öldürüldüğü davada yardım ve yataklıktan dört yıl cezaevine girmişti.

Haberin Devamı

Cezaevinden çıktıktan sonra İngiltere’ye giderek izini kaybettiren Dekhar, 15 Kasım Cuma gününe kadar hiçbir olaya bulaşmadı. Cuma günü BFM televizyonuna giderek tehditler savuran zanlı, 18 Kasım Pazartesi günü de Liberation gazetesine saldırdı. Pompalı tüfekle girişte bulunan fotoğrafçıya iki el ateş açan Dekhar, buradan da kaçarak yolda bir araç sahibini rehin alıp, La Defense bölgesindeki Societe General bankasına saldırdı.

"BİR SALAKLIK YAPTIM"
Fransız polisinin tüm olanaklarıyla peşine düştüğü Dekhar’ı Londra’da tanışarak dost olduğu ve zaman zaman evinde kaldığı kişi ele verdi. Zanlıyı metroda çekilen görüntülerinden tanıyan arkadaşı evinde kalan Dekhar’ı kovdu. Dekhar, “Ben bir salaklık yaptım. Ama beni kovarsan intihar ederim” diyerek kaçarken, arkadaşı da polisi aradı. Bu ihbar üzerine zanlının yerini tespit eden polis, dün akşam saat 19.00’da Dekhar’ı Bois Colombes kentindeki bir otoparktaki aracın içinde yarı koma halinde buldu.

Yapılan DNA karşılaştırmasında saldırıların da aynı kişi tarafından yapıldığı anlaşılınca polis Dekhar’ın zanlı olduğunu resmen açıkladı. Hastaneye kaldırılan Dekhar'ın durumu iyi ancak ifadesinin alınması için bilincinin açılması bekleniyor.

Haberin Devamı

“FAŞİST BİR KOMPLO"
Yüksek dozda ilaç alarak intihara kalkışan Dekhar, saldırıları neden gerçekleştirdiğini anlatmadan iki mektup bıraktı. Uzun uzun Arap dünyasında yaşananlara değinen, Suriye ve Libya’da olanları eleştiren Abdülhakim Dekhar, “Medya faşist bir komplo peşinde. O... gazeteciler yalanlarını küçük lokmalar halinde halka yutturmak için çalışıyor. Bankalar, medya ve banliyö politikaları aracılığı ile faşist rejimi yeniden getirmek istiyor” dedi.

Bir örgüt bağlantısı ihtimalini dışlayan Kriminoloji uzmanları Dekhar’ın ‘yalnız kurt’ ya da ‘anti-sosyal’ diye tanımlanan, Breivik olayında olduğu gibi, politik ya da dini görüşü nedeniyle toplumun gidişinden rahatsız olan, tek başına hareket eden saldırgan tipine uyduğunu kaydediyor. Dekhar’ın 20 yıl sonra neden yeniden harekete geçtiği ise, zanlının ayılmasından sonra yapılacak sorgusunda ortaya çıkacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!