Fransa’dan okullarda ferace tipi elbise yasağı

Güncelleme Tarihi:

Fransa’dan okullarda ferace tipi elbise yasağı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2023 07:00

Fransa’da hükümet, devlet okullarında bazı Müslüman öğrencilerin giydiği abaya adı verilen entari tarzı uzun kıyafetleri yasaklama kararı aldı.

Haberin Devamı

Fransız Eğitim Bakanı Gabriel Attal tarafından açıklanan düzenlemenin 4 Eylül’den itibaren geçerli olacağı belirtildi. Fransız devlet televizyonu TF1’e konuşan Attal, bu tür elbiselerin “laikliğe aykırı olduklarını” savundu. Attal, “Bir sınıfa adım attığınızda, bir bakışta öğrencilerin hangi dine mensup olduğunu anlayamamalısınız” ifadelerini kullandı.

TEPKİLER KARIŞIK

Fransa Eğitim Bakanlığı, kısa süre önce yayımladığı basın bülteninde kız ve erkek öğrencilerin okullarda abaya, tunik ve entariye benzer kıyafetler giydiğini ve “laiklik ihlallerinin yüzde 150 arttığını” iddia etmişti. 2004 yılında çıkarılan bir yasa gereği ülkede ilk ve orta dereceli devlet okullarında halihazırda başörtüsü takmak yasak. Yeni uygulamaya ise farklı tepkiler geliyor. Aşırı sağcılar yasağı desteklerken, sol kesim ise bu kararla Müslüman öğrencilerin kişisel özgürlüklerinin devlet tarafından ihlal edildiği görüşünde. Fransa’da devlet okullarında başörtünün yanı sıra, Hıristiyan semboller ve Yahudi kipası takılması da yasak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!