Fransa’daki özel kreşlerde türban yasağı kesinleşti

Güncelleme Tarihi:

Fransa’daki özel kreşlerde türban yasağı kesinleşti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2013 01:33

FRANSA’da devlet okullarından sonra özel okullarda da türban yasaklandı. 2008 yılında türban takmaya başladığı gerekçesiyle çalıştığı özel kreşte işten çıkarılan Fatima Afif (44), açtığı davada laiklik ilkesine aykırı davrandığı gerekçesiyle haksız bulundu.

Haberin Devamı

Pakistan asıllı Afif, ilk önce Ayrımcılıkla Mücadele Yüksek Otoritesi’ne (Halde) ve Hakem Kurulu’na (Prud’hommes) başvurmuştu. Halde, “laiklik ilkesini” ve “kamusal alanda bir dine ait olduğunu açıkça sergileyen objeler takılamaz” yasasını hatırlatarak kreş yönetimine destek vermişti. Hakem Kurulu da kreş yönetimini haklı bulunca Fatima Afif, kreş aleyhinde 80 bin euro’luk tazminat davası açtı.

İlk davayı kaybeden genç kadın bu sefer Yargıtay’a başvurarak kararı temyiz etti. Önceki gün Paris Temyiz Mahkemesi’nde görülen davada, mahkeme kreş yönetimini haklı bulunca türban yasağı da kesinleşti. Afif’in avukatı, “Görünen o ki iç hukuk yolları tükendi” dedi. Afif de Nouvel Observateur dergisine, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar gideceğim. Kimsenin bayraktarlığını yapmıyorum. Sadece adalet istiyorum” açıklaması yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!