Fevzi’yi bıraksınlar o geçimimizi sağlıyor

Güncelleme Tarihi:

Fevzi’yi bıraksınlar o geçimimizi sağlıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2017 00:23

7 Aralık’ta Filistin’in El Halil kentinde İsrail polisi tarafından gözleri bağlı olarak götürülen Fevzi el Cuneydi hâlâ gözaltında. Babası Muhammed el Cuneydi, “Fevzi’ye ihtiyacımız var, yedi kişilik ailenin tüm geçimini oğlum karşılıyor” diyor.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Trump’ın Kudüs kararının ardından Filistin sokaklarında başlayan protestolara bir fotoğraf damgasını vurmuştu. Batı Şeria’nın El Halil kentinde 7 Aralık’ta yapılan gösterilerde yaklaşık 20 İsrail askeri tarafından gözaltına alınan ve gözleri bağlı bir halde askeri karakola götürülen 16 yaşındaki Filistinli Fevzi el Cuneydi hâlâ Ofer Cezaevi’nde gözaltında. Dün görülen duruşmasında savcı gözaltı süresinin uzatılmasını talep etti. Mahkeme ise henüz kararını açıklamadı.
Batı Şeria’da, Kudüs için yapılan direnişin sembollerinden biri haline gelen Fevzi’nin ailesiyle görüştük. Oğullarının salıverilmesi konusunda umutsuz. Avukatlarına, İsrail güvenlik kuvvetlerine taş attığına ilişkin kanıt olduğu iletilmiş.

Fevzi’nin babası Muhammed el Cuneydi, bacaklarından rahatsız olduğu için çalışamadığını, evin geçimini sağlamak için Fevzi’nin iki ay önce okulunu bırakarak bir fabrikada işe başladığını anlatıyor. Oğlunun tesadüfen protestocuların arasına düştüğünü söyleyen baba Muhammed, Fevzi’nin o gün ailesinin ihtiyaçlarını almak için dışarı çıktığını, protestolara katılmadığını belirtiyor. Baba Cuneydi, “Hem Fevzi’yi, hem de oradaki protestocuları korkutmak için gözlerini bağlıyorlar. İsrail askerleri bunu sık sık yapıyor” diyor.

Haberin Devamı

Fevzi’yi bıraksınlar o geçimimizi sağlıyor

ERDOĞAN DAVET ETTİ

Ailesi bir hafta boyunca Fevzi’den haber alamamış, gözaltı süresi bir hafta daha uzatılmış. İsrail askerleri tarafından darp edildiği için pazar günü doktora götürülmüş. Bu hafta tekrar mahkemeye çıkması bekleniyor. Cuneydi, “O günden bu yana her gün evimizi birileri ziyaret ediyor. Ama bizim derdimiz bir an önce oğlumuza kavuşmak. Yedi kişilik bir aileyiz. Annesi şoktan travma geçirdi. Fevzi’ye ihtiyacımız var, çünkü ailenin tüm geçimini oğlum karşılıyordu” diyor.
Muhammed el Cuneydi, Filistin davasına verdiği destekten dolayı Türkiye’ye müteşekkir olduğunu söylüyor. Amcası Reşad el Cuneydi, pazar günü Ankara’da yapılan Filistin konulu bir toplantıya katılmış. Fevzi’nin babası şöyle devam ediyor: “Trump ne derse desin, Kudüs Müslümanlarındır, öyle de kalacak. İslam dünyasında Erdoğan gibi bir lider olduğu için gurur duyuyorum. Oğlumuza destek verdi. Erdoğan bizi Türkiye’ye davet etti. Ben hasta olduğum için gidemedim, ama Fevzi’nin amcası gitti.”

Haberin Devamı

EL HALİL’DE FİLİSTİNLİLERE İSRAİL ZULMÜ

El Cuneydi ailesi Kudüs’ten sonra Yahudilerle Filistinlilerin bir arada bulunduğu ikinci şehir olan El Halil’de yaşıyor.

İsrail ile Filistin arasında 1997’de yapılan anlaşma ile El Halil, H1 ve H2 olmak üzere iki kısma ayrılmış. Kentin yüzde 80’i Filistin yönetiminin kontrolünde, yaklaşık 200 bin Filistinli’nin yaşadığı söyleniyor. Yüzde 20’lik bölümünde ise İsrail güvenlik kuvvetleri bulunuyor. Filistinlilerden oluşan H1 bölgesi Filistin yönetiminde kalırken, şu anda yaklaşık 800 Yahudi yerleşimci ile 40.000 Filistinlinin yaşadığı söylenen H2 bölgesi İsrail yönetimine verilmiş.

H1 ve H2 bölgelerinin arasında sınır karakolları var. İki mahalle arasındaki karakolu yabancı pasaportumuzla rahatça geçebiliyoruz. Ancak Filistinliler aynı hareket özgürlüğüne sahip değil. Burada yaşayan her Filistinlinin, evi üzerinden verilen seri numarasıyla tanımlanmış kimlik belgesi var. Bu belgeyle İsrail’in kontrol noktasından H1 bölgesine yürüyerek geçebiliyorlar.

Haberin Devamı

mOradan ev ihtiyaçlarını alıp demir turnikelerin arkasındaki arama cihazlarından geçerek dönüyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!