Fas'ta 7.2 büyüklüğünde deprem: Çok sayıda can kaybı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2023 06:59

Fas'ın El-Huz bölgesinde 7.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremde ilk belirlemelere göre 1305 kişi hayatını kaybetti, yaralıların sayısı 1832'ye yükseldi. Ölümlerin çoğunun ulaşılması zor dağlık bölgelerde yaşandığı öğrenildi. Ülke genelinde 3 günlük ulusal yas ilan edildi.

Haberin Devamı

Fas Ulusal Jeofizik Enstitüsü'nde yapılan açıklamada, Yerel saat 23.10 sıralarında merkez üssü ülkenin kuzeyindeki El-Huz bölgesinde yerin 8 kilometre derinliğinde 7.2 büyüklüğünde deprem meydana geldiği belirtildi. 

Fasta 7.2 büyüklüğünde deprem: Çok sayıda can kaybı

1040 ÖLÜ,ÇOK SAYIDA YARALI

Fas devlet televizyonunun İçişleri Bakanlığına dayandırdığı haberine göre ülkenin birçok kentinde hissedilen ve büyük hasara yol açan depremde 1305 kişi hayatını kaybetti, 1832 kişi yaralandı.

Ölümlerin çoğunun ulaşılması zor dağlık bölgelerde yaşandığı öğrenildi.

Depremin merkez üssüne en yakın büyük şehir olan Marakeş kentindeki tüm halka kan bağışı yapmak üzere kan merkezine gelme çağrısında bulunuldu.

Haberin Devamı

3 GÜNLÜK ULUSAL YAS İLAN EDİLDİ

Depremin ardından ülkede 3 günlük yas ilan edildi. Fas Kraliyet Mahkemesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, deprem nedeniyle ülke genelinde bayrakların yarıya indirileceği ve 3 günlük ulusal yas ilan edileceği bildirildi. Açıklamada ayrıca silahlı kuvvetlerin, depremden etkilenen bölgelere temiz içme suyu, gıda malzemeleri, çadır ve battaniye sağlamak için arama-kurtarma ekiplerini görevlendireceği belirtildi.

Fasta 7.2 büyüklüğünde deprem: Çok sayıda can kaybı

Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric yaptığı açıklamada, BM'nin Fas hükümetine halkına yardım etmeye hazır olduğunu ifade etti.

ELEKTRİK VE TELEFON HATLARI KESİLDİ

Tarihi kentteki bir başka depremzede AFP ajansına yaptığı açıklamada, "İnsanlar şok ve panik içindeydi. Çocuklar ağlıyordu ve ebeveynler perişan haldeydi" dedi.

Elektrik ve telefon hatlarının 10 dakika boyunca kesik olduğunu ekledi.

AFP ayrıca bir ailenin yıkılan bir evin enkazında mahsur kaldığını ve Marakeş'te çok sayıda kişinin hastaneye kaldırıldığını bildirdi.

Yüksek Atlas Dağları'nın yerleşime uzak bir bölgesinde meydana gelen depremin merkez üssünün nispeten sığ olduğu ve sarsıntıların yaklaşık 350 km uzaklıktaki başkent Rabat'ın yanı sıra Kazablanka ve Essaouira'da da hissedildiği bildirildi.

Fasta 7.2 büyüklüğünde deprem: Çok sayıda can kaybı

ÜLKE TARİHİNDE SON YÜZYILDAKİ EN BÜYÜK DEPREM

Haberin Devamı

ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi, yerel saatle 23:00 sularında meydana gelen depremin ön büyüklüğünün 6,8 olduğunu ve sarsıntının birkaç saniye sürdüğünü söyledi. Fas Ulusal Sismik İzleme ve Uyarı Ağı bunu Richter ölçeğine göre 7.2 olarak ölçtü.

ABD ajansı, 19 dakika sonra 4,9 büyüklüğünde bir artçı sarsıntının meydana geldiğini bildirdi. Her iki ölçüm de Fas'ın son yıllarda gördüğü en güçlü sarsıntılar.

Fas Ulusal Jeofizik Enstitüsü, Marakeş kentinde meydana gelen 7.2  büyüklüğündeki depremin ülke tarihinde son yüzyıldaki en büyük deprem olduğunu duyurdu.

Fasta 7.2 büyüklüğünde deprem: Çok sayıda can kaybı

SOKAKTA UYUDULAR

Uluslararası ajansların geçtiği görüntülerde deprem sonrası insanların battaniyelerle sokaklarda uyudukları görüldü.

Sosyal medyadan gelen görüntülerde ise çöken duvarların moloz yığınları ve yakınlarını kurtarmaya çalışan insanların çabası görüldü.

Fasta 7.2 büyüklüğünde deprem: Çok sayıda can kaybı
DÜNYADAN DESTEK MESAJLARI

Haberin Devamı

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly 630'dan fazla kişinin ölümüne yol açan deprem sonrasında yaptığı açıklamada, İngiltere'nin Fas'a "elinden gelen her şekilde" yardım edeceğini söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden depremde hayatını kaybedenlerin acısını paylaştığını ifade ederek ülkesinin "gerekli her türlü yardımı sağlamaya hazır" olduğunu belirtti.

Cezayir yönetimi, iki yıl önce komşusuyla bağlarını koparmasına rağmen hava sahasını insani yardım için Fas’a açmaya hazır olduğunu ifade etti. Cezayir cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Fas'ın böyle bir yardım talep etmesi halinde kardeş Fas halkıyla dayanışma içinde insani yardım sağlamaya hazır olunduğu bildirildi.

Fasta 7.2 büyüklüğünde deprem: Çok sayıda can kaybı

Vatikan'dan Fas'a gönderilen taziye mesajında ise "Papa Francis, bu trajediden etkilenenlerle derin dayanışma içinde olduğunu ifade ediyor" ifadeleri kullanıldı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da ülkesinin yardıma hazır olduğunu dile getirdi. Kremlin'den yapılan açıklamaya göre Rusya Başkan Vladimir Putin Rusya'nın "dost Fas halkının acısını ve yasını paylaştığını" söyleyerek başsağlığı diledi.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, eski adı Twitter olan X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Fas'a dayanışma mesajı verdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy Fas'a "en derin taziyelerini" gönderirken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise Fas halkına gerekli her türlü yardımın sağlanması talimatı verdi.
Fasta 7.2 büyüklüğünde deprem: Çok sayıda can kaybı

2004'DE 600'DEN FAZLA KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

Haberin Devamı

7.2’lik deprem, Fas'ta 24 Şubat 2004'te meydana gelen 6.3 büyüklüğündeki Al Hoceima depreminden bu yana yaşanan en ölümcül deprem oldu.

2004’teki depremde 600'den fazla kişi hayatını kaybederken, 900'den fazla kişi yaralanmış, yaklaşık 15 bin kişi evsiz kalmıştı. Fas tarihinin en ölümcül ve en yıkıcı depremi ise 29 Şubat 1960'ta meydana gelmişti.

Agadir kenti yakınlarındaki 5.8 büyüklüğündeki depremde 12 binden fazla can kaybı yaşanmış, en az 35 bin kişi evsiz kalmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!