‘Evet’ o tartışmayı yeniden başlattı

Güncelleme Tarihi:

‘Evet’ o tartışmayı yeniden başlattı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2017 10:04

Anayasa değişikliği referandumunda Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşı seçmenlerin yüksek oranda ‘Evet’i tercih etmeleri, çifte vatandaşlığın kaldırılması tartışmalarını tetikledi. Hatta, “Evet’çiler Türkiye’ye gitsin” diyen siyasetçiler var.

Haberin Devamı

ALMANYA’da çifte vatandaşlık var. Hıristiyan Birlik Partileri referandumda ‘Evet’ oylarının Türkiye ortalamasının üzerinde çıkması üzerine, Türklere çifte vatandaşlığın iptalini istemeye başladı. CDU Başkan Yardımcısı Julia Klöckner, referandum sonucuna işaret ederek, “Çifte vatandaşlığın uyuma bir yararı olmadığını gördük” dedi. CSU’lu Bavyera İçişleri Bakanı Joachim Herrmann, referandumda Almanya’da oy kullanan Türk seçmenin yüzde 63’ünün ‘Evet’ demesini, “Gerçekten endişe verici bir durum” olarak niteledi ve şöyle dedi:

KALPTEN OLAMIYORSA...
“Uzun zamandır burada yaşayan veya Alman vatandaşı olan insanların böyle bir politikayı desteklemesi, Almanya’nın geleceği açısından da iyi değil. Ülkeye uyum sağlamak istemeyenler Alman pasaportu sahibi olamaz. Alman vatandaşlığı gerçekten kalpten Alman vatandaşı olmak isteyenlere verilebilir. Eğer kalpten Alman olmak istemiyorsa, buna saygı duyulur. Ama çifte vatandaşlığı öyle rast gele veremeyiz.”

Haberin Devamı

TÜRKİYE’YE GİTSİNLER
İsviçre’de muhafazakar Demokrat Parti (BDP) Federal Meclis milletvekili Bernhard Guhl, ‘Evet’çilerin Türkiye’ye gitmelerini istedi. İsviçre’de yüzde 38 ‘Evet’ oyuna dikkati çeken Guhl, sosyal medya hesabında, “İsviçre’de yaşayan Türklerin yüzde 38’i gönüllü olarak evlerine gitmeli” diye yazdı. Gelen tepkiler üzerine “Böyle bir sisteme evet diyen biri, gidip o sistemde yaşasın” ifadesiyle kendisini savundu.

NEDENİ ARAŞTIRILIYOR
Almanya ise yüzde 63 evet çıkmasının sebebini araştırıyor. Özellikle Almanya’da her üç Türkten birinin yaşadığı Ruhr havzasında ‘Evet’ oylarının yüzde 75 ile 70 arasında çıkması, Almanları çok şaşırttı. Essen’de ‘Evet’ oyları yüzde 75.9. Düsseldorf’ta yüzde 69.6... Buradaki Türklerin büyük çoğunluğu Almanya’daki seçimlerde Sosyal Demokrat Parti’yi (SPD) seçiyor.

YANLIŞ DEĞERLENDİRME
CDU’lu politikacı Ruprecht Polenz, referandum sonucunu, “Almanya’da yaşayan Türklerin yüzde 63’ü evet dedi” diye değerlendirmenin yanlış olduğunu uyardı.
Uyum Bakanı Aydan Özoğuz da aynı görüşte. Hesapları şöyle: Almanya’da 3.5 milyon Türkiye kökenli yaşıyor. Bunun yarısı seçmen. Seçmenlerin sadece yüzde 44’ü sandığa gitti, yüzde 56’sı gitmedi. Yaklaşık 440 bin seçmen evet oyu verdi. Seçmen sayısıyla kıyaslandığında evet diyenlerin oranı yüzde 13.

Haberin Devamı

YEŞİLLER’DEN ELEŞTİRİ
Yeşillerli politikacı Volker Beck, çifte vatandaşlığın iptalini isteyen Hıristiyan Birlik Partilerini (CDU/CSU) ağır eleştirdi. “CDU temcit pilavı gibi ısıtıp ısıtıp önüne koymak için her fırsatı kullanıyor. Türkiye’deki üzücü referandum sonucunun çifte vatandaşlıkla bir ilişkisi yok” dedi.
Siyasi gözlemciler de Almanya’da çifte vatandaşlığı Türkler için kaldırma tehdidinin tamamen ters tepeceği, Almanya’nın Türkleri hepten kaybedeceği görüşünde.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!