Esad rejimi o yasadan vazgeçmedi

Güncelleme Tarihi:

Esad rejimi o yasadan vazgeçmedi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2018 08:30

Esad rejimi, Suriye’de göç eden mültecilerin taşınmazlarına kamulaştırma yolunu açan yasadan vazgeçmedi ancak değişikliğe gitti. İlk yasa hak talebi için 30 gün süre tanırken şimdi bu bir yıla çıkarıldı.

Haberin Devamı

SURİYE’de Beşar Esad rejimi, savaş nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan milyonlarca mülteciyi ilgilendiren tartışmalı yasada ısrarlı. Nisan ayında çıkarılan 10 numaralı yasa, rejim kontrolündeki bölgelerde taşınmazları bulunan kişilerin 30 gün içinde hak iddia etmezse mallarının yerel yönetime devredilmesini öngörüyordu. Şimdi bu süre bir yıla çıkarıldı.

Esad’ı uluslararası kamuoyunun baskısına maruz bırakan ilk düzenlemeye göre, rejimin kontrolündeki bölgelerdeki taşınmazların sahiplerinin 30 günde mal beyanı için ellerindeki tapuları ilgili yerlere sunmaları gerekiyordu. Ancak A.A.’ya göre baskıları kırmak ve hem de yasayı rafa kaldırmamak için Esad rejimi ‘göz boyamalık’ bazı değişiklikler yaptı. Esad, pazar günü 10 numaralı yasanın bazı maddelerinde değişiklik öngören kararı imzaladı. Yeni düzenlemeyle mülteciler, bir yıl içinde taşınmazlarıyla ilgili hak talep edebilecek.

Haberin Devamı

BİR YIL SÜRE VERİLDİ

Yeni düzenleme öncesinde İnsan Hakları İzleme grubu, 10 numaralı yasanın, taşınmazlara el konulması ve mültecilerin dönüşünün caydırılması için çıkarıldığını belirtmişti. Son düzenlemeye göre hak sahiplerinin ellerindeki belgelerle ilgili makamlara başvurması gerekiyor. SANA haber ajansına konuşan Yerel Yönetim Bakanı Hussein Makhlouf, hükümetin yasa değişikliğiyle belgeleri toplaması için vatandaşlara gerekli süreyi tanıdığını savundu. Göç etmek zorunda kalmış Suriyelilerin herhangi bir belge temin etmesinin zor olacağı belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!