Erdoğan'dan dünyaya FETÖ çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Erdoğandan dünyaya FETÖ çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2016 20:43

BM 71. Genel Kurul görüşmelerine katılmak üzere ABD’nin New York kentinde bulunan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, burada Reuters Haber Ajansı’na konuştu. Erdoğan, Reuters’ın haberine göre darbe girişimiyle suçlanan FETÖ’nün elebaşı Fetullah Gülen ‘gibi bir teröriste sığınak’ sağlanmaması ve faaliyetlerinin tüm dünyada yasaklanması gerektiğini de söyledi.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, Reuters’a yaptığı açıklamada darbe girişiminin arkasında yer aldığı belirtilen Fetullah Gülen’in halen ABD’de yaşadığına dikkat çekerek, “Böyle bir konumu olan bir terör örgütünün başını ABD’nin bize teslim etmeyişi tabii ki ABD’nin özellikle bizim toplumumuzda anlaşılmasını olumsuz istikamette etkilemektedir” dedi. Model ortak ve stratejik ortak olarak nitelendirilen ABD’nin Türkiye ile arasındaki ikili anlaşma gereği olarak “Gülen’in en azından gözaltına alınması ya da tutuklanması gerektiğini” belirten Erdoğan, “Ama ne yazık ki şu ana kadar bu adım üzüntülüyüm ki atılmamıştır” dedi.

AB’YE: AÇIK VE NET SÖYLEYİN

AB’nin 53 yıldır Türkiye’yi oyaladığını belirten Erdoğan, “Şu anda biz henüz süreci noktalamış değiliz ve her an AB müktesebatı gereği yapılması gerekenleri yapmaya devam ediyoruz” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “AB eğer Türkiye ile ilgili olumsuz bir açıklama yapacaksa onlar bu açıklamayı yapsın istiyoruz, yani bu açıklamayı Türkiye’den beklemesinler. Eğer Türkiye’yi almayacaksanız açık açık net olarak deyin ki ‘Biz sizi almak istemiyoruz.’ Bu şekilde oyalama taktikleri içine girmeyin.”

Haberin Devamı

DAEŞ VE YPG ANA TEHDİT KAYNAĞI

Reuters, Türkiye’nin Suriyeli Kürtlerin elde ettikleri ilerlemelerin Güneydoğu’daki teröristleri cesaretlendirmesinden kaygı duyduğunu belirtti. Ajans, Erdoğan’ın bu konuda “DAEŞ ve YPG, ana tehdit kaynağıdır” sözlerine yer verdi. “İlk etapta Cerablus’u DAEŞ terör örgütünden temizledik... Bizim Suriye’de, Suriye toraklarında kesinlikle gözümüz yoktur” diyen Erdoğan, “Tam aksine biz Suriye’nin toprak bütünlüğüne herkesin saygı duyması gerekir diyoruz ve Suriye Suriyelilerindir. Bu ilkeyi herkesin bilmesi, anlaması ve buna yardımcı olması gerekir diye düşünüyoruz” dedi.

RAKKA’YI TEMİZLEMEK İÇİN

Türkiye’nin Rakka’da tek taraflı bir şey planlamadığını belirten Erdoğan, “Ancak koalisyon güçleri ile birlikte Rakka’yı da DAEŞ’tan temizlemek için böyle bir adım atabiliriz. Bu konuyla ilgili olarak da gerek dışişleri bakanlarımızın, gerek askerlerimizin müşterek görüşmeleri sözkonusu ve bu görüşmelerin neticesinde Rakka’ya yönelik bir operasyon yapılacaksa bu operasyon yapılır. Çünkü bütün hedef terör örgütü DAEŞ’tan buraları temizlemektir” dedi.

Haberin Devamı

SURİYE’DE ESAD’SIZ FORMÜL

Türkiye’nin Suriye krizinin çözüm konusundaki politikalarını değerlendirirken, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın bir geçiş sürecinde rol alıp alamayacağına dair ülkesinin görüşü sorulan Erdoğan, “Esed’siz bir çıkış formülünü rahatlıkla Suriye halkının bulacağını düşünüyorum, Esed’i savunanlardan da rica ediyorum: ‘Lütfen Esed’i sahiplenmeyelim.’ Suriye halkı kendi siyasi liderini kendisi demokratik parlamenter sistemde ya da başkanlık sistemi içinde seçsin ama kendisi seçsin” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Suriye şu an batmışsa, bitmişse bunun nedeni bu kişidir. Peki niçin biz hâlâ bunun üzerinde duruyoruz, niçin bunda ısrar ediyoruz? Suriye’nin yeniden ayağa kalkması bu kişiyle mümkün mü? Değil.”

Haberin Devamı

OHAL DAHA FAZLA UZATILABİLİR

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen olağanüstü hal uygulamasının (OHAL) uzatılıp uzatılmayacağını değerlendiren Erdoğan, “Şimdi bunun üç ay süreceği diye bir şey yok... Bu konuyla ilgili olarak da hükümetimiz burada ikinci bir üç ay kararı da alabilir veya aynen Fransa’da olduğu gibi bunu daha da uzatabilir” dedi. Reuters’ın İngilizce olarak yayınladığı haberde ise “3 ay ya da 1 ay ya da daha fazla uzatılabilir... Gülen cemaati her yere sızmış... Onları belirleyip komplocuları tutuklamaya devam edeceğiz... OHAL’i uzatmak bu sürece katkıda bulunur” sözleri yer aldı.

YÜRÜYE YÜRÜYE

BİRLEŞMİŞ Milletler 71. Genel Kurul toplantılarına katılmak üzere ABD’nin New York kentinde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, SETA Vakfı’nın önceki akşam düzenlediği yemeğe katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York’ta kaldığı The Peninsula Hotel’den, toplantının yapılacağı Saint Regis Hotel’e yürüyerek geçti. Erdoğan, kendisini bekleyen ve sevgi gösterilerinde bulunan Türkleri selamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, fotoğraf çektirdi. Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından St. Regis Otelinde düzenlenen ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir konuşma yaptığı basına kapalı yemekte; Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç da hazır bulundu. Yemekte; eski ABD Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı ve ABD’nin eski Irak ve Türkiye Büyükelçisi James Jeffrey, BM Mülteci Yüksek Komiseri Başdanışmanı Elizabeth Ferris, Savaş Çalışmaları Enstitüsü Kurucusu ve Başkanı Kimberly Kagan, eski ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Mark Kimmitt, ABD’nin eski BM Daimi Temsilcisi ve Irak ve Afganistan Büyükelçisi Zalmay Khalilzad da yer aldı. Erdoğan, konakladığı Peninsula Otel’de Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile de görüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!