Dresden’de 3 Ekim kutlamaları gergin başladı

Güncelleme Tarihi:

Dresden’de 3 Ekim kutlamaları gergin başladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2016 13:52

İki Almanya’nın birleşmesinin 26’ncı yıldönümü kutlamaları Dresden kentinde gergin bir havada, gösteriler ve siyasetçilere hakaretlerle başladı. İslam ve yabancı düşmanı Pegida gösteri düzenledi. Gösteride İslam hiçbir zaman Almanya’ya ait olmayacak sloganları atıldı.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın birleşmesinin 26’ncı yıl kutlamaları saldırılar, aşırı sağ ve karşı gösteriler gölgesinde, yoğun güvenlik önlemleri altında geçti. Kutlamaların yapıldığı doğudaki aşırı sağ hareket Pegida’nın da merkezi olan Dresden kent merkezi tamamen güvenlik altına alındı. 2 bin 600 civarında polis görev yaptı. Kutlamalardan kısa bir süre önce kentte Fatih Camisi ile birlikte iki yere patlayıcı madde konulması, kutlamalara gölge düşürdü. Cumartesini pazara bağlayan gece üç polis aracı kimliği belirsiz kişilerce ateşe verildi. Pegida kutlamanın yapıldığı gün kent merkezinde gösteri düzenledi. Göstericiler kutlamalara gelen Cumhurbaşkanı Gauck ile Başbakan Merkel’e sözlü hakaretlerde bulundu.

KADINLAR KİLİSESİ’NDE AYİN

Kutlamalar, İkinci Dünya Savaşı’nda İngilizlerin havadan bombalaması üzerine yıkılan ve iki Almanya’nın birleşmesine kadar savaşa karşı anıt olarak yıkık kalan, birleşmeden sonra yeniden onarılan kentin simgesi Frauenkirche’de (Kadınlar Kilisesi) ayinle başladı. Ayinden çıkan Cumhurbaşkanı Gauck ile Başbakan Merkel, Pegida yanlısı göstericiler tarafından yine sözlü hakaretlere uğradı. Davetliler ayinin ardından otobüslerle kutlamaların yapıldığı tarihi Semper opera binasına götürüldü.

Haberin Devamı

DEFOL DİYE BAĞIRDILAR

Dresden Belediye Başkanı Dirk Hilbert de göstericilerin “Defol buradan, vatan haini” hakaretlerine maruz kaldı. Hilbert kutlamaların arifesinde İslami cemaatleri Belediye Sarayına davet ederek, kutlamalara katılmalarını istedi. Bu davet esnasında İslam düşmanı Pegida hareketi gösteri yaptı. Gösteride “İslam demokrasi düşmanı”, “İslam hiçbir zaman Almanya’ya ait olmayacak” sloganları atıldı.
Birleşmeyi kutlayanlar ise bugünün kendileri için hayati önem taşıdığını vurguladılar. Eski Doğu Almanya döneminde ne seyahat ne ifade özgürlüğü yaşayabildiklerini belirten birçok Alman, “Birleşme bizim için özgürlük demek” diye konuştular. Doğu ile Batı arasında halen ücret ve emekli maaşı farkı bulunduğuna dikkat çeken kutlama yanlıları, bu eşitsizlik kaldırılmadığı sürece birleşmenin tamamlanamayacağını vurguladılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!