Dinleme krizinde flaş gelişme: Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Steinmeier'le görüşecek

Güncelleme Tarihi:

Dinleme krizinde flaş gelişme: Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Steinmeierle görüşecek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2014 12:05

Dışişleri Bakanlığı, Alman basınında yer alan, Almanya İstihbarat Örgütü'nün Türkiye'yi dinlediği iddialarına ilişkin, "Eğer iddialar doğruysa vahim" açıklamasını yaptı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Alman mevkidaşıyla bu konuda görüşeceğini belirtti.

Haberin Devamı

Dinleme krizinde flaş gelişme: Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Steinmeierle görüşecek
Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Alman basınında yer alan iddialardan "kaygı verici" olarak bahsedilerek, şöyle denildi:

"Söz konusu iddialarda en ufak bir doğruluk payı bulunması halinde, Almanya bakımından açıklanması gereken vahim bir durum bulunmaktadır. Dostlar ve müttefikler arasında karşılık güven ve saygının esas olması gereken bir ortamda bu tür uygulamalar hiçbir şekilde kabul edilemez."

"ORTAK MÜCADELEMİZE ZARAR VERİR"
Türkiye ile Almanya arasındaki "tarihi derinliğe sahip dostluk ve müttefiklik ilişkilerine" dikkat çekilen açıklamada, iddiaların "hiçbir şekilde bağdaşmadığı" belirtildi. Açıklamada, "Bu uygulamanın, uluslararası güvenliği ve istikrarı tehdit eden gerçek sınamalarla ortak mücadelemize zarar vereceği de bilinmelidir" denildi.

Haberin Devamı

"DOĞRUYSA, DİNLEMEYİ DERHAL BİTİRİN"
Dışişleri açıklamasında şöyle denildi:

"Alman basınında yer alan iddialar konusunda Almanya makamlarının resmi ve tatminkar bir açıklama sunması ve iddialar doğru ise bu faaliyetlerin derhal sona erdirilmesi beklenmektedir. Bu konudaki görüş ve beklentilerimiz bugün Dışişleri Bakanlığı’na çağrılan Almanya Büyükelçisi’ne de kuvvetle vurgulanmıştır."

Dinleme krizinde flaş gelişme: Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Steinmeierle görüşecek
‘TÜRKİYE’Yİ DİNLEDİK ÇÜNKÜ…’

DAVUTOĞLU:
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Almanya’nın Türkiye’yi gizlice dinlediği iddialarıyla ilgili soruya cevap verdi.

Artvin Belediyesi’ne yaptığı ziyarette basın mensuplarına açıklama yapan Davutoğlu, iddialarla ilgili soruya şu cevabı verdi:

"Biz de iddiaları yakından takip ediyoruz. Alman Büyükelçisi Dışişlerine çağrıldı ve izahat istedik. Akşam saatlerinde Sayın Steinmeier ile bir görüşme gerçekleştireceğim.
Uluslararası ilişkilerde özellikle müttefik ülkeler arasında dikkat edilmesi gereken temel bazı ilkeler var. Bu iddiaların doğru olması halinde bu kabul edilemez. Hiçbir şekilde mazur görülemez. Mutlaka izahat verilmesi gereken bir durumla karşı karşıyayız. En kısa zamanda bunu beklemek bizim en doğal hakkımızdır. Bu eğer gerçek dışı ise onunla ilgili adımlar atılmalıdır. Eğer gerçekse bu konularda bize en tutarlı izahat verilmesi zarureti vardır. Biraz önce sayın başbakanımız ve seçilmiş cumhurbaşkanımızla gerekli istişareleri yaptık."

Haberin Devamı

ALMAN BÜYÜKELÇİ ÇAĞRILDI
Almanya'nın Türkiye'yi dinlediği haberleri üzerine, Ankara'nın ilk resmi girişimi, Almanya Büyükelçisi Eberhard Pohl'u Dışişleri Bakanlığı'na çağırmak olmuştu.

Müsteşar Vekili Büyükelçi Erdoğan İşcan tarafından davet edilen Alman Büyükelçi'ye, gazetelere yansıyan Türkiye'nin Alman istihbaratı tarafından dinlendiğine ilişkin iddialar resmen soruldu.

Görüşmede, dinleme iddialarının doğru olması halinde Türkiye'nin "büyük hayal kırıklığı duyacağı" da Alman Büyükelçi'ye bildirildi.

ABD, ALMANYA’YA “TÜRKİYE İKİLİ OYNUYOR” DEMİŞ

Dinleme krizinde flaş gelişme: Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Steinmeierle görüşecek
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN ÇİFTE GİRİŞİM


Zeynep GÜRCANLI

BAKMADAN GEÇME!