Cumhurbaşkanlığı’ndan İsrail’e El Aksa kınaması

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanlığı’ndan İsrail’e El Aksa kınaması
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2015 02:02

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail’in Kudüs’te Mescid-i Aksa Külliyesi ve çevresindeki gaz bombalı ve plastik mermili müdahalelerine karşı BM’yi harekete geçmeye çağırdı.

Haberin Devamı

Anadolu Ajansı’nın Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, BM’yi (BM) İsrail’in Mescid-i Aksa’daki ihlallerine karşı harekete geçmeye çağırdığı belirtildi. Habere göre Erdoğan, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile yaptığı telefon görüşmesinde, İsrail’in yaptıklarının asla kabul edilemeyeceğine ve İslam dünyasında ciddi bir infiale sebebiyet verdiğine dikkat çekti. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da İsrail’in ateşle oynadığını belirterek, “Buradan İsrail yönetimine açık bir çağrı yapıyoruz, bu provokasyonları derhal durdursunlar. Mescid-i Aksa, Müslümanlara ait kutsal bir mekandır. Onun kutsiyetini korumak herkesin görevidir” dedi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlediği basın toplantısında İsrail yönetiminin, El-Halil kentindeki Hz. İbrahim Camisi’nde yaptığı gibi Mescid-i Aksa’nın da belli bölümlerini zamansal ve mekansal olarak taksim etmeye çalıştığını vurgulayan Kalın, “Böylece oraya aşırılıkçı Yahudi yerleşimcilerin girmesini meşrulaştırmaya çalışmaktadır” diye konuştu.

Haberin Devamı

İSRAİL ASKERLERİ AKSA’NIN KUBBESİNDE

Yahudi yerleşimcilerin Aksa’ya alınmasını protesto eden ve içeri girmek isteyen Filistinlilere İsrail askerleri pazar gününden beri ses bombası, göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi ile müdahale ediyor. Müdahaleler sırasında aralarında kadınların ve gazetecilerin de bulunduğu çok sayıda kişi yaralandı. Yerleşimciler, Yahudi yılbaşısı dolayısıyla Hz. Süleyman’ın tapınağının olduğuna inandıkları bölgeye girmeye ısrar ediyor. ABD Dışişleri, Aksa’da ‘tüm şiddet eylemlerini kınadığını’ açıklarken, tüm taraflara itidal çağrısı yaptı. Ürdün Kralı 2. Abdullah ise açıklamasında İsrail’i sorumlu tuttu. Kral 2. Abdullah, “Kudüs’te daha fazla provokasyon Ürdün ile İsrail arasındaki ilişkileri etkileyecek. Ne yazık ki Ürdün’ün harekete geçmekten başka çaresi kalmayacak” ifadelerini kullandı. AB de her türlü ‘provokasyona’ karşı tarafları sukunete davet etti ve kutsal yerlerdeki statükonun devam etmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!