Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavutluk Başbakanı ile görüştü

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavutluk Başbakanı ile görüştü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2015 09:17

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tiran'da Arnavutluk Başbakanı Edi Rama'yla görüştü. Görüşmede iki ülke arasındaki ilişkilerin yanı sıra küresel ve bölgesel konular da ele alındı. Tiran Namazgah Camii'nin temel atma törenine katılan Erdoğan, konuşmasında paralalle mücadeleye devam edeceklerini ifade etti.

Haberin Devamı

Erdoğan, günübirlik çalışma ziyaretinde bulunduğu Arnavutluk'ta temaslarına başladı. Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, başkent Tiran'da, Cumhurbaşkanlığı Sarayı merdivenlerinde Arnavutluk Cumhurbaşkanı Buyar Nişani ve eşi Odeta Nişani tarafından karşılandı. Törenin ardından Erdoğan ve Nişani tokalaşarak aile fotoğrafı çektirdi ve gazetecilere poz verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavutluk Başbakanı ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Nişani, baş başa görüşmelerinin ardından ikili anlaşmaların imza törenine katıldı. Ardından ortak basın toplantısına geçildi. Toplantıdan satır başları şöyle:

ERDOĞAN:

- Arnavut kardeşlerimizin, ilgisi, muhabbeti ve kadirşinaslığı karşısında kendimizi ikinci evimizde hissediyoruz.

Haberin Devamı

- Özellikle değerli dostum Nişani’ye Çanakkale Kara Savaşları’nın 100’üncü yıldönümü merasimlerine katılmak suretiyle bizim o mutlu günümüzü paylaşmasından dolayı da şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum.

- Biraz önce Sayın Nişani’yle gerek ikili, gerekse heyetler arası çok çok önemli bir görüşme gerçekleştirdik.

- İkili ilişkilerimizi; askeri siyasi, ekonomik, kültürel, tarihi bütün boyutlarıyla ele aldık.

- Bir NATO üyesi olarak Arnavutluk’un NATO’ya girmesine destek verdik. Tabii bu vesileyle bir şeyi de burada ifade etmem gerekiyor. O da şudur. Türkiye, Arnavutluk arasındaki bu dayanışma çok büyük önem ifade ediyor.

TEMENNİM İKİ ÜLKE ARASINDA...

- Özellikle ekonomik alanda da şu anda 430 milyon dolar bir ticaret hacmine sahibiz. Diyorum ki stratejik yüksek düzeyli konseyi, temenni ederim ki, başbakanlarımız bir araya gelmek suretiyle imzayı atar. Bununla birlikte yeni bir sıçrama dönemini yakalarız.

-Temennim şudur: Arnavutluk-Türkiye arasındaki ticaret hacmi 1 milyar dolara ulaşmalıdır. Bu irade her iki ülkede de mevcut.

- Görüşmemizde bölgesel ve uluslararası güncel meselelere de değindik. Balkanlarda barış ortamı zedeleme gayreti içerisinde olanlar var. Onun için Balkanların barış ve istikrarına özel önem veriyoruz. Özellikle Makedonya’da devam eden gerginliklerin diyalog yoluyla çözülmesini, Ohrid Anlaşması’yla sağlanan barış ortamının zarar görmemesini temenni ediyoruz.

Haberin Devamı

TERÖRLE MÜCADELEMİZ SÜRÜYOR

- Terörden çok çekmiş bir ülkeyiz. Ve şu anda hâlâ 30 yıldır devam eden terörle mücadele sürecimiz hâlâ devam ediyor. Bunun bedelini çok iyi biliriz. Ve aynı bedeli Balkanlar’da, dünyanın değişik yerlerinde, kim olursa olsun hangi etnik unsurdan olursa olsun, aynı bedeli ödemelerini istemiyoruz.

- Terörün kazananı, kaybedeni olmaz. Bunu ayırt edemezsiniz. Her iki taraf da kaybeder. Aynı savaşta olduğu gibi. Ve özellikle de şu anda Suriye’de, Irak’ta yaşanan konular, bizim gündemimizin değişmezleri arasında.

-- Bakın şu anda 2 milyon insan bizim ülkemizde. Bunların 1 milyon 700 bini Suriye’den, 300 bini de Irak’tan. Şu ana kadar yaptığımız harcama 5 milyar 600 milyon dolar. Tabii ayrıca çadır kentlerde olanların dışında ülkemizin değişik şehirlerinde de yaşayanlar var.

Haberin Devamı

- Tabii biz bunun sancısını, bedelini çok çektik. Ama dostlarımız aynı şekilde bu tür bedelleri ödemesini istemiyoruz.

AB'NİN TAKINDIĞI TAVIR ORTADA

- Akdeniz’de, Ege’de göçmenlerin botlarda, balıkçı gemilerinde batarak nasıl öldüklerine hep birlikte şahit oluyoruz. Ve ne yazık ki bunlara karşı AB’nin takındığı tavırlar da ortada. AB’de müzakereci bir ülkenin Cumhurbaşkanı olarak bunları söylüyorum. Canımız yandığı için söylüyorum. Fakir, evsiz, yurtsuz… Bu tür insanlara karşı duyarsız mı kalacağız. Bir çözüm üretmek gelişmiş ülkelerin sırtına bir borç değil mi? Biz diyoruz ki herkes boynunun borcunu yerine getirmeli.

- Ve bütün bunlarla beraber iki ülke arasında güvenlik anlaşmasının imzalanmasını çok önemsiyorum. Bugün benim için ayrıca anlamlı bir gün. Tabii temel atma törenini gerçekleştireceğimiz Tiran-Namazgah Camii’ni bir an önce tamamlayarak, Arnavut kardeşlerimize hediye etmek istiyoruz. Hemen caminin yanı başında yer alacak "Bir Arada Yaşama Müzesi", Arnavutluk’taki hoşgörünün bir nişanesi olacaktır.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavutluk Başbakanı ile görüştü

RAMA İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavut mevkidaşı ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısının ardından başbakanlık binasında Arnavutluk Başbakanı Edi Rama'yla bir araya geldi.

Görüşmede iki ülke arasındaki ilişkilerin yanı sıra küresel ve bölgesel konular da ele alındı. Görüşme sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam ve İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk de eşlik etti.

ERDOĞAN TEMEL ATMA TÖRENİNDE KONUŞTU
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Buyar Nişani'nin de katılımıyla, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Tiran'da yaptıracağı Balkanların en büyük camisi olacak Namazgah Camii’nin temel atma törenine katıldı. Törende bir konuşma yapan Erdoğan, Arnavutluk’ta da bu örgütün faaliyetleri olduğunu söyleyerek şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Biliyorsunuz ülkemizde bir paralel devlet yapılanmasıyla mücadele ediyoruz. Devletimiz ve milletimiz açısından bir tehdit haline dönüşen bu yapıyı resmen bir terör örgütü olarak kabul ediyoruz. Ülkemizde ve dünyanın her yerinde bu yapıyla mücadelemizi kesintisiz sürdüreceğiz. Dostumuz, kardeşimiz olan Arnavutluk’ta da bu örgütün faaliyetleri olduğunu biliyorum. Değerli kardeşim Nişani ile ve Edi Rama ile de bu konuları görüştüm. Ve inanıyorum ki onlar da bu konuda gereğini yapacaklardır. Arnavutluk’taki hiçbir kardeşimin hiçbir kurumun bu örgüte ve onun mensuplarına asla yüz vermeyeceğine müsamaha göstermeyeceğine inanıyorum. Türkiye TİKA’sıyla, Diyanet İşleri Başkanlığıyla, Yunus Emre Enstitüsüyle ve diğer kurumlarıyla bu güne kadar bu örgütün yaptığı işlerin kat ve kat fazlasını sizlere sunabilecek güçtedir. Bu konuda müsterih olunuz.”

Konuşmasının başında “Namazgah camii vatandaşlarımızın yardımlarıyla yapılacak inanıyorum ki bu cami halklarımız arasındaki kardeşliği pekiştirecek” diyen Erdoğan, caminin yanında inşa edilecek bir arada yaşama müzesinin Arnavutluk’un çok kültürlülüğünü yansıtacağına inandığını söyledi.

“Temelini attığımız cami inşallah daha yakın daha güçlü işbirliğimiz göstergesi olacaktır” diye konuşan Erdoğan, “Arnavutluk’un her köşesinde Osmanlı eserleri bulunmakta, biz bu eserleri TİKA vasıtasıyla restore edip Arnavut halkının hizmetine sunacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavutluk Başbakanı ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretine Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, TİKA Başkanı Serdar Çam da katıldı.

BAKMADAN GEÇME!