Çin’in önceliği casuslukla mücadele: Pekin’den halka seferberlik çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Çin’in önceliği casuslukla mücadele: Pekin’den halka seferberlik çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2023 07:00

Ulusal güvenlik sorununu en üst düzeyde ciddiye alan Pekin yönetimi, bu alanda son derece sıkı bir program izliyor. Halk kitlelerini casuslukla mücadeleye dahil etmeye çalışan Çin, anaokulu personellerine dahi eğitim veriyor.

Haberin Devamı

Çin’in son dönemde “casuslukla mücadele” kapsamındaki faaliyetleri dikkat çekiyor. New York Times gazetesinin derlediği haberde Pekin yönetiminin bu alandaki tutumu “paranoya” seviyesinde olarak nitelendirilirken, anaokulu personellerine bile devlet sırlarını koruma kanununu öğreten dersler verilmesi için çalışmalar yürütülüyor.

DEVLET PROGRAMI

Pekin yönetimini özellikle son yıllarda ABD ile girdiği ticaret ve nüfuz savaşı sonrası devlet güvenliği konusundaki yaklaşımını gözle görünür bir şekilde sertleştiriyor. Geçen mayıs ayında Çin Ulusal Güvenlik Komisyonu’na “gerçek zamanlı izlemeleri” arttırmaları talimatı veren Çin lideri Şi Cinping, “En kötü ve en aşırı senaryolara hazırlıklı olmalıyız” diyerek ulusal güvenlik konusundaki tavrını açıkça belli etmişti. Nitekim Pekin yönetimi, devleti zayıflatmayı amaçlayan güçlerin çokuluslu şirketlere sızdığı, saf öğrencileri çevrelediği, sosyal medyayı manipüle ettiği görüşüyle, halka “casusluğa karşı seferberlik” çağrısı yapıyor.

Haberin Devamı

Çin’in önceliği casuslukla mücadele: Pekin’den halka seferberlik çağrısı

Çin lideri Şi Cinping, geçen mayıs ayında Ulusal Güvenlik Komisyonu toplantısında yetkilileri, “gerçek savaşa hazırlanmaları” konusunda uyarmış ve “en kötü senaryoya hazırlıklı olma” çağrısı yapmıştı.

SIR SAKLAMA KURSLARI

İstihbarat servislerini denetleyen ve kamuoyu paylaşımları son derece kısıtlı olan Çin Devlet Güvenlik Bakanlığı, toplumsal farkındalığı arttırmak amacıyla bir sosyal medya hesabı açarken, kurumun ilk paylaşımında, “Casusluğa tüm toplumun seferber edilmesi” çağrısında bulunuluyor. Ülkedeki birçok şirkette personele “sır saklama” konusunda çevrimiçi kurslar verilmesi zorunlu hale getirildi. Birçok Çin üniversitesi, veterinerlik ve spor eğitimi gibi bölümlerde bile öğretim üyelerinin devlet sırlarını koruma konusunda ders almasını şart koşuyor. Bu sıkı politika anaokulu personellerine kadar uzanıyor. Doğudaki Tianjin kentindeki bir anaokulu, çalışanlarına Çin’in casuslukla mücadele yasasını nasıl “anlayacaklarını ve kullanacaklarını” öğretmek için bir toplantı düzenledi.

Haberin Devamı

PROPAGANDA HER YERDE

Yüksek hızlı trenlerde yayımlanan kamu spotlarında yolculara sosyal medya için fotoğraf çekerken, hassas bilgilerin yakalanması ihtimaline karşı dikkatli olmaları konusunda uyarılar yapılıyor. Vatandaşların rutin evrak işlerini halletmek için gittiği en basit devlet dairelerinin duvarlarında bile ulusal güvenlik propagandası yapılan posterler asılı. Yunnan Eyaletindeki bir yerel yönetim, bölgenin geleneksel kıyafetlerini giyerek Çin’in ulusal güvenlik yasası hakkında şarkı söyleyen bir video yayınladı. Şarkının sözleri ise oldukça dikkat çekici: “Haber vermeyenler hakkında dava açılacak. Suçları örtbas etmek hapse yol açar.”

Haberin Devamı

GENÇ NÜFUS SORUNU

Ülke yetkililerinde, özellikle sıkı pandemi önlemleri sürecinde protesto gösterileri düzenleyen ve yoğun işsizlik sorunu karşısında tepki gösteren genç nüfusun “Batılı ülkelerin manipülasyonlarına kurban gittiği” görüşü hâkim. Bu sorunla başa çıkmak için de gençlere ulusal güvenlik eğitimi verme ve yurtdışı internet sitelerinde vakit geçirenlerin ihbar edildiği ekipler oluşturma yollarına başvuruluyor. Pekin’in casuslukla mücadele programından yabancı müzisyenler dahi etkileniyor. Ülkede yabancılara sahne vermeyi planlayan eğlence mekânlarının polis tarafından kapatılmakla tehdit edildiği bildiriliyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!