Çifte vatandaşlık yine şartlara bağlı

Güncelleme Tarihi:

Çifte vatandaşlık yine şartlara bağlı
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2014 01:39

Almanya’da doğan göçmen kökenli gençlerin çifte vatandaş olmaları şarta bağlandı. Hükümet ortaklarının üzerinde anlaştığı yasa tasarısı gençlere ancak, 21 yaşına kadar en az sekiz yıl Almanya’da yaşama veya en az altı yıl okula gitme veya bir meslek diploması alma şartını getiriyor.

Haberin Devamı

FEDERAL hükümeti oluşturan Hıristiyan Demokrat/Hristiyan sosyal Birlik (CDU/CSU) partileri ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) Opsiyon Modeli’nin kaldırılmasını öngören yasa tasarısı üzerinde anlaştı. Yasa tasarısı, Almanya’da doğan göçmen kökenli gençlerin köken vatandaşlığının yanında Alman vatandaşlığını da almalarını yine belli koşullara bağlıyor.

Yasa tasarısı hükümetin küçük ortağı Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) partisinin arzu ettiğinden daha kapsamlı hazırlanırken ancak beklentileri de tam karşılamıyor. Hürriyet’in ulaştığı üç sayfalık yasa tasarısında, gençlerin çifte vatandaşlığı almalarını ancak 21 yaşına kadar en az sekiz yıl düzenli olarak Almanya’da yaşamalarına veya Almanya’da altı yıl okula gitme veya bir meslek diploması alma şartlarına bağlıyor. Tasarıda köken ve Alman vatandaşlığının ikisini de tutmak isteyen gençlerin ilgili makama koşulları yerine getirdiklerini gösterir belgelerle başvurmaları isteniyor. Ancak bu zorunlu değil. 21 yaşına kadar çifte vatandaşlık için başvuru yapmayan gençler yerine bu kez ilgili resmi makam devreye giriyor. Kişinin durumunu kontrol ediyor. Opsiyon modeline göre 21 yaşındaki gencin vatandaşlığını seçmesi gerekiyordu.

Haberin Devamı

TASARI İÇİN NE DEDİLER

HÜKÜMET opsiyon modelini kaldırma yolunda önemli bir adım attı. Ancak yasa tasarısının ihtiyacı karşılamadığını düşüneneler de var. İşte o görüşler...

MAHKEMEDEN DÖNER

Ünal Zeran (Avukat): Tasarıda AB ve İsviçre vatandaşları ayrı tutuluyor. Anayasa’nın 3. maddesi ‘Bütün insanlar yasalar önünde eşittir. Soy, ırk ve kökeninden dolayı kimseye ayrımcılık tanınamaz ve hiç kimse mağdur edilemez’ diyor. Bu tasarı bu şekliyle yasallaşırsa Anayasa Mahkemesi’nden döner.

AYRIMCILIK YAPIYOR

Kenan Kolat (TGD Genel Başkanı): Yasa tasarısı tamamen çifte vatandaşlığın önünü açmıyor. Sosyal Demokrat Parti’nin verdiği vaatler bu değildi. Kayıtsız şartsız opsiyon modelinin kalkması gerekiyordu. Bu tasarı kardeşler arasında bile ayrımcılık getiriyor. Ayrıca daha önce vatandaşlığını kaybedenler ile ilgili belirsizlik var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!