Camiden çıkan Türkiye’deki akrabasını aradı

Güncelleme Tarihi:

Camiden çıkan Türkiye’deki akrabasını aradı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2017 11:43

Avrupa’da yaşayan Avrupalı Türkler, bir ay boyunca tuttukları orucun ardından Ramazan Bayramı’nı kutlamak için sabahın erken saatlerinde bulundukları kentlerdeki camileri doldurdu. Bayram namazını kılan vatandaşlarımız ilk bayramlaşmayı camilerin bahçesinde yaptı.

Haberin Devamı

SEVDİKLERİNİZE KİTAP HEDİYE EDİN

Münih’teki DİTİB Merkez Camisi bu bayram da kalabalık bir cemaati ağırladı. Vatandaşlar, bayramın ilk gününün pazara denk gelmesi nedeniyle bin 500 kişilik kapasitesi olan camiye sığmadı. Din görevlisi Şükrü Baklalı, bayram vaazında yaşlı ve hasta insanların ziyaret edilmesi gerektiğini söyledi. Baklalı, “Sevdiklerinize en güzel armağan olan kitap hediye edin. Camimiz içinde bulunan kitap evinde her türlü kitap bulunmaktadır. Unutmayın, Allah’ın ilk emri ‘Oku’dur. Cehalet, ancak okumakla yenilir” dedi.

Camiden çıkan Türkiye’deki akrabasını aradı

BAYRAM SABAHI BAKLAVA İKRAMI

Köln’de yaşayan Türkler, bayram namazı için Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Merkez Camisi’ni doldurdu. Köln Başkonsolosu Hüseyin Emre Engin, Din Hizmetleri Ataşesi Ahmet Dilek ve Diyanet İşleri Başkanlık Vaizi Nurettin Muhtar Acar, DİTİB cami ve külliyesindeki bayramlaşma törenine katıldı.
Bir süre önce ibadete açılan ve ‘Avrupa’nın en modern camisi’ olarak anılan caminin dolması üzerine cemaatin bir kısmı namazını avluda kıldı. Bayram namazının ardından toplu bayramlaşma töreni yapıldı. Camiye gelenlere baklava ikram edildi.

Haberin Devamı

Camiden çıkan Türkiye’deki akrabasını aradı

BAŞKALARINA DA SAYGI DUYARAK...

Hannover yakınlarında bulunan Lehrte kasabası ve çevresinde yaşayan Müslümanlar, bayram namazını Selimiye Camisi’nde kıldı. Din Görevlisi Osman Sevim, vaazında barış ve kardeşliğin önemine vurgu yaptı. “İnsan olarak sürekli empati yapmalıyız” diyen Sevim, şunları söyledi: “Başkasını anlamak, bir arada, huzur içinde yaşayabilmek için önemlidir. Kendi kültürümüzü yaşatmak için elbette uğraş vermeliyiz. Bunu yaparken abartmadan, başka kültürlere de saygı duyarak yapmalıyız. Ramazan Bayramı’nın tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını dilerim.”
Lehrte kasabasına 1960 yılında doktor olarak gelen ve geçen yıl vefat eden Dr. Ömer Özüak’ın mezarını bir grup vatandaşla ziyaret eden Osman Sevim, “Ebediyete uğurladığımız insanlarımızı bayramlarda ziyaret ederek dualarda bulunmak geleneklerimiz arasındadır. Doktorumuzun Lehrteli vatandaşlarımıza büyük hizmetleri olmuş. Mekanı cennet olsun” dedi.

Haberin Devamı

Camiden çıkan Türkiye’deki akrabasını aradı

İLK BAYRAMLAŞMA CAMİDE

Avusturya’nın başkenti Viyana’da yaşayan Müslümanlar ise bayram namazını Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Avusturya Türk Kültür Sosyal Yardımlaşma Derneği (ATİB) Merkez Camisi’nde kıldı. Namaz öncesi Suriye ve Filistin başta olmak üzere İslam coğrafyasında yaşanan sorunların giderilmesi, kan ve gözyaşının bir an evvel dinmesi için dualar edildi. Bayram namazı kılındıktan sonra Viyana Din Hizmetleri Müşaviri Fatih Mehmet Karadaş, hutbe okudu. Cemaat, duaların ardından ilk bayramlaşmasını camide yaptı.
Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Mehmet Ferden Çarıklı, bayram namazının ardından Avusturya’da yaşayan Türk vatandaşları başta olmak üzere bütün Müslümanların bayramını tebrik etti. Çarıklı, “Bayramın tüm İslam alemine ve en başta da Türkiyemize hayırlar, barış ve huzur getirmesini temenni ediyorum” dedi.
Viyanalı Türkler, cami çıkışında memleketlerindeki yakınlarını arayarak bayramlarını tebrik etti.

Haberin Devamı

Camiden çıkan Türkiye’deki akrabasını aradı

EŞİNİZİ, DOSTUNUZU ZİYARET EDİN

Kuzey Bavyera’nın en büyük camisi, DİTİB’e bağlı Eyüp Sultan Camisi’nde kılınan bayram namazında vaazı, Din Hizmetleri Ataşesi Mümin Şener verdi. Şener, kul hakkından bahsederek, bayram boyunca eş, dost ve akraba ziyaretlerinin önemine dikkati çekti. Nürnberg Başkonsolosu Yavuz Kül’ün de katıldığı bayram namazını din görevlisi Hüseyin Ayvalı kıldırdı. Bayramlaşmak için namaz sonrası uzun kuyruklar oluştu.

Camiden çıkan Türkiye’deki akrabasını aradı

KÜSLÜKLERE SON VERİN

İsviçre’nin Cenevre kentinde yaşayan Türkler, bayram namazını kılmak için Müslüman Cemaati Vakfı Camisi’ne akın etti. Camiye çocuklarıyla gelen vatandaşlar, bayram namazı için birlikte saf tuttu. Rüstem Çonoğlu, hutbede bayramın zulüm altındaki tüm Müslümanların kurtuluşa ermesine vesile olmasını diledi. Çonoğlu, gurbetçilerden birlik ve dayanışma içinde olmalarını, aralarındaki küslük ve dargınlıklara son vermelerini istedi.
Yapılan duaların ardından Çonoğlu, Cenevre Başkonsolosu Hüseyin Barbaros Dicle ve Müslüman Cemaati Vakfı Yöneticisi Ender Demirtaş, cemaatle bayramlaştı.

Haberin Devamı

ŞEHİTLER VE GAZİLER UNUTULMADI

Frankfurt’ta da Müslümanlar Fatih Camisi’ne akın etti. Başkonsolos Burak Karartı’nın da katıldığı bayram namazında şehitler ve gaziler için dualar edildi. Bayram namazının ardından ceminin bahçesinde Türk vatandaşları birbirinin bayramını kutladı.

Camiden çıkan Türkiye’deki akrabasını aradı

ÇARESİZE ÇARE OLMANIN BAYRAMI

İngiltere’nin başkenti Londra ve civarında yaşayan Müslümanlar, sabahın erken saatinde bayram namazı için camilere akın etti. Hackney bölgesinde Süleymaniye ve Aziziye, Hornsey bölgesinde Diyanet Vakfı Camisi başta olmak üzere diğer camilerimi de dolduran binlerce Müslüman, tekbirler ve dualarla kılanan namazın ardından birbirleriyle bayramlaştı.
Bayram hutbesini veren Aziziye Camisi imamı Fahri Baltan, bayramların önemini anlattı, yılda sadece iki defa kadını, erkeğiyle, çocuğu, genci, yaşlısıyla eda edilen ve bütün Müslümanları bir araya toplayan bayram namazının ibadetin doruğu olduğunu hatırlattı.
Baltan, “Bu bayram yoksula, yalnıza, kimsesize yardım etmenin, çaresize çare olmanın bayramıdır. Öyleyse geliniz bayramı gönül kazanma seferberliğine dönüştürelim, anne babamızın, kardeşlerimizin, komşularımızın yüzünü güldürelim” dedi.

Haberin Devamı

Camiden çıkan Türkiye’deki akrabasını aradı

Türkiye’den Başbakan Başdanışmanı Dr. Gürsel Dönmez, Müsteşar Cem Güçlü ve Başkonsolos Çınar Ergin de bayram namazını Aziziye Camisi’nde kıldı. Hutbenin ardından yeryüzündeki mazlumlar için dua edildi, ilk bayramlaşma cami içinde yapıldı. Bayramlaşmanın ardından işadamı Osman Cinik, vatandaşlara kahvaltı ikramında bulundu.

SINIRDA BAYRAM COŞKUSU

Almanya-Fransa sınırındaki Kehl kentinde bine yakın Müslüman Ramazan Bayramını coşkuyla kutladı. Kehl DİTİB camisinde kılınan bayram namazının ardından cemaat birbirleriyle bayramlaştı. Kehl din görevlisi Ömer Alioğlu vaazda bayramın önemine değindi. Bayramın ilk gününün pazar gününe denk gelmesi nedeniyle Fransa’nın Strasbourg ve Alsas bölgesiyle yakın komşusu Almanya’nın Ortenau bölgesinde Offenburg, Lahr, Gengenbach, Haslach, Achern camileri doldu taştı.

BİRLİK VE BERABERLİK VURGUSU

İsveç’in başkenti Stockholm’de yaşayan Türkler, sabahın erken saatlerinde camilere koştu. Türklerin yoğun olarak yaşadığı Bredeng’teki cami, bayram namazı sonrası coşkulu bayramlaşmaya sahne oldu. İsveç’te yaşayan yaklaşık 500 bin Müslümanın çatı örgütü olan İsveç İslam Fedarasyonu Başkanı Tahir Akan, ayet okuyarak birlik ve beraberliğe vurgu yaptı. Tüm Müslümanların Ramazan Bayramını kutlayan Akan, “Birlik, beraberlik, sağlık ve huzur içerisinde nice bayramlara ulaşmanızı, bayramın feyzinden, bereketinden İslam aleminin hissedar olmasını Yüce Allah’tan niyaz ederim” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!