Caferi: Görüşmeler umut verici

Güncelleme Tarihi:

Caferi: Görüşmeler umut verici
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2016 22:34

Birleşmiş Milletler Özel Suriye Temsilcisi Staffan Mistura ile görüşen Caferi yönetimindeki Suriye rejim heyeti görüşmeden sonra yerel saatle 16 da yaptığı basın toplantısında şunları kaydetti.

Haberin Devamı

“Bugün öğlen saatlerinde özel Suriye Temsilcisi Staffan Mistura ile yaptığımız görüşmenin son derece olumlu ve umut verici geçtiğini ifade etmek İsterim. İlk  olarak şunu söyleyeyim insani yardımların Suriye’nin her bölgesine yayılma eğiliminde. Yiyecek, su ve ilaçların bütün bölgelere olmasa bile Suriye’nin birçok bölgesine ulaştığını, ayrıca ateşkesin de diğer günlere nazaran daha etkili olmaya başladığını söyleyebilirim”

 'CENEVRE'DE BAZI TERÖRİST ŞAHSŞİYETLER BULUNUYOR'

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile telefonla görüştü.

İran devlet televizyonu IRINN'in haberine göre, De Mistura'yla yaptığı telefon görüşmesinde Cenevre'deki Suriye barış müzakerelerini değerlendiren Abdullahiyan, "Cenevre'de bazı terörist şahsiyetler bulunuyor. Görüşmelere katılmaya çalışıyorlar. Bu durum siyasi görüşmelere zarar verir" diye konuştu.
BM Suriye Özel Temsilcisi De Mistura da "Suriye'ye daha fazla insani yardım yapılması gerekiyor" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

De Mistura Cenevre'deki görüşmelerin salı gününe kadar devam edeceğini bildirdi.

Suriye'de altıncı yılına giren ve milyonlarca insanın yerinden olduğu iç savaşta Tahran yönetimi, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed rejimine destek verirken İran askerleri de rejim güçleriyle muhaliflere karşı savaşıyor. İran hükümeti ise Suriye'deki savaşa müdahil olduğu yönündeki iddiaları resmi düzeyde yalanlarken, çatışmalarda öldürüldükleri haberi basına yansıyan İranlıları "gönüllüler" olarak nitelendiriyor. Öldürülen Devrim Muhafızları mensuplarını ise "emekli", "eski asker" ya da "danışman" olarak nitelendiren İran yönetiminin bu tavrı, Esad rejimine askeri destek verdiği yönündeki suçlamaları savuşturma amacı taşıdığı şeklinde yorumlanıyor.

Bir aya yakın süredir Tuğgeneral Hasan Ali Şemsabadi ve Albay Hamza Kazımi'nin de aralarında bulunduğu Devrim Muhafızları mensubu 15 asker Suriye'deki çatışmalarda öldürüldü. 

SİYASİ GEÇİŞ İÇİN TEKLİFLER BEKLENİYOR 

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Cenevre'deki Suriye görüşmelerine katılan rejim heyetine, siyasi geçiş sürecine ilişkin tekliflerini bir an önce sunması çağrısında bulundu.

De Mistura, Cenevre'deki Suriye görüşmeleri kapsamında Suriyeli muhaliflerlerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi heyeti ve Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşar el-Caferi'nin başkanlığındaki rejim heyeti ile ayrı ayrı görüştü.

Haberin Devamı

De Mistura, görüşmelerin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, müzakerelerden kimsenin ayrılmadığını, ölçüsüz açıklamaların yapılmadığını ve görüşmelerin kesintiye uğramadan devam ettiğini söyledi.

Suriyeli muhaliflerin siyasi geçiş sürecine ilişkin kendisine detaylı bir belge sunduğunu ifade eden de Mistura, "(Rejimden) Siyasi geçiş sürecine ilişkin tekliflerini bir an önce sunmaları bekliyorum. Acelemiz var" dedi.

"Gelecek hafta yapılacak görüşmelerde siyasi geçiş süreci için nasıl bir yol izlenmesi konusunda asgari bir ortak zemin kurmayı hedefliyoruz" diyen de Mistura, ikinci tur görüşmelere nisanda başlayacaklarını kaydetti.

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi üyesi ve sözcülerinden Basma Kodmani ise Suriye halkına siyasi çözüm sözü verdiklerini belirterek, "Gelecek yıl Suriye'yi yeniden inşa etmeye başlamış, demokratik bir Suriye Devleti'ne geçmiş olacağız" dedi.

Haberin Devamı

Kodmani, Suriye rejiminin elindeki tutukluların "kırmızı çizgileri" olduğunu belirterek, insani yardımların ulaştırılması ve tutukluların serbest bırakılması çağrısını yineledi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!